Cicit aristokrat Johor mahu tuntut harta pusaka lebih RM300 bilion

Mohd Zaini (kiri) memegang geran tanah moyangnya pada sesi sidang akhbar yang diadakan di Orchard Golf and Resorts di Kulai pada Jumaat.

WARIS tokoh sejarah Johor yang terkenal, Datuk Bentara Luar Mohamed Salleh Perang meminta agar kerajaan negeri mengembalikan harta pusaka mereka, terutamanya tanah yang didakwa bernilai lebih daripada RM300 bilion.

Wakil keluarga, Mohd Zaini Aris, 59, berkata pihaknya berharap kerajaan negeri akan bekerjasama dan menjadikan proses menuntut semula harta itu menjadi lebih mudah.

"Kami mempunyai dokumen sahih yang membuktikan bahawa moyang kami masih mempunyai aset di seluruh negeri itu yang belum dipindahkan semula.

"Kami sebagai pewaris yang sah berharap perkara ini dapat diselesaikan dengan baik kerana terdapat beberapa isu pada masa lalu," katanya.

Mohd Zaini berkata demikian pada sidang akhbar yang diadakan di Orchard Golf and Resorts di Kulai pada Jumaat.

Beliau berkata, terdapat lebih daripada 4,000 waris keturunan Mohamed Salleh Perang yang mempunyai hak terhadap harta tersebut.

"Aset moyang saya yang masih berada di bawah kerajaan negeri bernilai antara RM200bil dan RM300bil dan terletak di Johor Bahru, Kota Tinggi, Gunung Pulai, Sungai Tiram dan Iskandar Puteri," katanya.

Mohamed Salleh Perang ialah seorang tokoh terkemuka dalam sejarah negeri semasa beliau berkhidmat pada era pemerintahan bapa moden Johor, Almarhum Sultan Abu Bakar antara akhir 1800-an dan awal 1900-an.

Beliau memainkan peranan utama termasuk pemetaan lengkap Johor dan membantu membuka Batu Pahat, Mersing, dan Muar serta menyelesaikan isu sempadan dengan Pahang. - The Star

Mohamed Salleh Perang

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain