Penduduk KL 'bungkus makanan' nak elak caj perkhidmatan, tapi makan di restoran

Restoran di Kuala Lumpur menawarkan pelbagai hidangan menarik buat para pelanggan. Foto NADIRAH H. RODZI

KUALA LUMPUR: Membuat pesanan makanan untuk dibungkus, tetapi makan di dalam restoran dan menjimatkan bayaran perkhidmatan, ini adalah bagaimana segelintir penduduk Kuala Lumpur menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat di ibu kota.

Walau bagaimanapun, kaedah penjimatan kos ini memberi kesan kepada pemilik restoran dan kakitangan mereka, yang terlepas pendapatan tambahan yang diperolehi sekiranya makanan tersebut dipesan untuk dimakan di dalam premis.

Namun, kebanyakan pengunjung tidak melihat mengapa mereka tidak boleh menikmatinya tanpa perlu membayar lebih.

"Saya tidak nampak sebarang kesalahan, bukannya kita makan makanan dari luar," kata lepasan kolej berusia 23 tahun, Angeline Wong yang membelanjakan kira-kira RM45 untuk makan pizza pada waktu makan tengah hari di Paradigm Mall di Petaling Jaya, sekali gus menjimatkan untuk membayar caj perkhidmatan sebanyak RM4.50.

Pengunjung restoran membayar enam peratus cukai perkhidmatan sejak September lalu, selepas kerajaan Malaysia memperkenalkan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) bagi membantu mengimbangi kehilangan hasil yang dialami selepas memansuhkan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), Jun lalu.

Cukai perkhidmatan akan dibayar kepada kerajaan dan dikenakan bayaran ke atas pesanan makanan tanpa mengira sama ada pelanggan membungkusnya atau makan di premis.

Caj perkhidmatan sebanyak 10 peratus, bagaimanapun, akan dibayar kepada restoran apabila pelanggan memesan makanan untuk makan di premis.

"Sepuluh peratus dan enam peratus adalah banyak," kata eksekutif berusia 29 tahun, Siti Husna Ahmad, semasa menikmati bento RM19 di restoran Jepun di Aeon Mall, Shah Alam.

Menyifatkan amalan itu sebagai "sebahagian daripada haknya" dan cara untuk mengatur kewangannya, Siti Husna berkata, dia hanya melakukannya sekali-sekala di restoran pilihan.

"Saya mahu menikmati makan dengan senang tanpa perlu mengeluarkan duit lebih," katanya.

Bagaimanapun, segelintir rakyat Malaysia yang bekerja dalam industri perkhidmatan makanan kurang  dengan pelanggan seperti itu, dengan beberapa majikan mereka kehilangan ribuan ringgit setiap bulan.

"Ada di antara kita yang berasa kami bersikap tidak adil. Saya juga tidak melihatnya sebagai tidak beretika kerana 10 peratus akan menyumbang kepada pendapatan kami, restoran telah menjelaskannya," kata seorang pengurus di restoran Jepun di pusat membeli-belah yang sama, yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad Izham.

Dia yang berusia 36 tahun menambah, reputasi tidak membuatkan mereka mengusir pelanggan terbabit, tetapi adalah lebih baik sekiranya pelanggan dapat bertimbang rasa.

Maria Jane Fernandez, seorang pengurus berusia 37 tahun di sebuah restoran Itali di Petaling Jaya mengulangi sentimennya, dengan mengatakan bahawa amalan itu tidak beretika.

"Kami mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana menyokong perniagaan kami tetapi secara peribadi, ia tidak terlalu banyak tentang tidak mendapat 10 peratus, ia lebih kepada mencabuli kejujuran kami. Kami berusaha sebaik mungkin untuk bersikap jujur, sebab itulah kami mempunyai tanda yang menyebut kadar cukai perkhidmatan di restoran," katanya.

Ditanya mengapa restoran tidak memanggil pelanggan seperti ini atau mengusir mereka dari premis, Fernandez berkata, mereka terpaksa mempertimbangkan reputasi mereka dan terdapat potensi untuk menerima kecaman akibat tindakan itu.

"Kami tidak mengusir pelanggan-pelanggan ini kerana hari ini, mereka sering membawa pelbagai isu ke media sosial untuk memalukan seseorang. Anda tidak tahu bila giliran anda, jadi sebab itulah kami tidak pernah mengatakan apa-apa apabila sesetengah pelanggan bertindak sedemikian di restoran kami," katanya.

Persatuan Francais Malaysia (MFA), sebuah badan bukan kerajaan yang membantu perniagaan francais termasuk restoran ketika dihubungi memberitahu, ia menyedari isu berkenaan dan pandangan kedua-dua pihak.

Setiausaha Agung Persatuan itu, Mohamad Shukri Salleh, berkata: "Walaupun kami menggesa pengunjung untuk menjadi lebih bertimbang rasa, apa yang dapat dilakukan oleh restoran-restoran ini adalah memanfaatkan keadaan itu dengan mengubahnya menjadi strategi pemasaran, menggunakan media sosial untuk menunjukkan sebenarnya ramai pelanggan berkunjung ke restoran mereka. Ini boleh menjadi situasi menang-menang untuk semua," katanya. - The Straits Times/Asia News Network

SST, caj perkhidmatan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tragedi pokok manggis

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain