"PH komited hapuskan AUKU demi mengangkat martabat universiti dan mahasiswa" - Maszlee - Semasa | mStar

"PH komited hapuskan AUKU demi mengangkat martabat universiti dan mahasiswa" - Maszlee

Dr Maszlee Malik.

KUALA LUMPUR: Rang Undang-undang (RUU) mencadangkan pindaan terhadap tiga akta yang akan memberikan pelajar institusi pendidikan tinggi lebih kebebasan dalam penglibatan politik, dibentang untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat pada Selasa.

Akta tersebut ialah Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971, Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 dan Akta Institusi-institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976.

Ketiga-tiga rang undang-undang itu bertujuan meniadakan larangan ke atas pelajar institusi pengajian tinggi untuk terlibat dalam aktiviti parti politik di dalam kampus.

Ini bermakna, jika ia diluluskan, hak mereka untuk menyertai aktiviti parti politik di dalam kampus tidak lagi akan disekat.

Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik yang membentangkan kesemua rang undang-undang berkenaan untuk bacaan kali pertama berkata bacaan kali kedua untuk kesemuanya akan diadakan pada mesyuarat Dewan Rakyat yang sama.

Sementara itu, Maszlee dalam satu kenyataan berkata, pemansuhan seksyen 15 (2)(c) adalah selari dengan transformasi politik yang dibawa oleh kerajaan dalam mengukuhkan institusi demokrasi, terutamanya dalam memberi lebih ruang kepada pelajar universiti untuk bersuara dan terlibat dengan aktiviti politik mengikut sistem demokrasi.

Katanya pelajar juga berupaya dalam menyuarakan pendapat mengenai isu semasa di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

“Kita berada dalam satu tahap pencapaian sejarah. Pengalaman hari ini akan dirakamkan dalam lipatan sejarah kerana pindaan ini sudah lama diharapkan oleh banyak pihak, khususnya mahasiswa,” katanya.

Beliau berkata kerajaan Pakatan Harapan (PH) komited untuk menghapuskan AUKU demi mengangkat martabat universiti dan juga mahasiswa sebagai mana dalam manisfesto PH. - Bernama

Artikel Lain