suria

SPRM soal siasat bekas gabenor BNM

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan sudah merekodkan kenyataan bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Muhammad Ibrahim berkaitan dengan kontroversi pembelian tanah bernilai RM2 juta dari Kementerian Kewangan Januari lalu.

Sumber terdekat SPRM memberitahu, beberapa pegawai lain di BNM turut dipanggil berkaitan tanah 55.79 ekar yang dikenali Lot 41.

Difahamkan bahawa Muhammad telah dipersoalkan beberapa kali.

"Kami telah merakam kenyataannya dan juga dari pegawai BNM yang lain. Apa yang dibincangkan oleh SPRM tertumpu kepada penjualan tanah.

"Mengenai isu sama ada jualan dilakukan dengan cara yang betul, itu bergantung kepada siasatan bank pusat itu sendiri," kata sumber itu kepada The Star.

Sumber itu juga menunjukkan bahawa SPRM sedang meneliti jejak wang RM2 juta dan menyerahkannya kepada BNM untuk siasatan sama ada ia merupakan perjanjian yang bersih.

"Jika BNM mahu menyiasat pegawainya sendiri, itu adalah siasatan dalamannya sendiri. Kami tidak akan campur tangan," kata sumber itu.

Ditanya sama ada pegawai kanan bank atau pejabat tinggi dipanggil, sumber itu hanya berkata: "Ramai orang."

Pada 31 Oktober lalu, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata bahawa seseorang di bank pusat "jelas tahu" apa yang berlaku kepada hasil penjualan tanah tersebut.

Artikel Berkaitan

Artikel Lain