Kes Kevin Morais: Tertuduh ke-7 nafi berbohong ditawar RM3.5 juta

KUALA LUMPUR: Tertuduh ketujuh yang didakwa membunuh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Anthony Kevin Morais menafikan bahawa segala keterangan yang diberikan sepanjang prosiding membela dirinya di Mahkamah Tinggi di sini, adalah satu pembohongan dan rekaan semata-mata.

S. Ravi Chandaran, 47, yang merupakan saksi pembelaan keenam turut tidak bersetuju bahawa dia kini berada dalam situasi ‘terkapai-kapai' sehingga sanggup menuding jari kepada sesiapa sahaja termasuk mengaitkan peguam dan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kes itu.

Ravi Chandaran berkata demikian ketika pemeriksaan balas Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin pada prosiding membela diri hari ke-25, Jumaat.

Wan Shaharuddin : Kamu ditangkap pada 15 September 2015? Dalam perjalanan balik ke ‘hometown' (di Kedah),”? 

Ravi Chandaran : Ya   

Wan Shaharuddin : Apabila ditangkap, sepanjang masa polis bertanyakan tentang kejadian (pembunuhan) ini? 

Ravi Chandaran : Ya 

Wan Shaharuddin : Kalau apa-apa kamu ingin ceritakan, itu adalah peluang terawal (untuk menceritakan kejadian sebenar).

Ravi Chandaran : Ya Wan Shaharuddin : Kamu ada ceritakan semua kepada polis? Ravi Chandaran : Tidak.Saya tidak ceritakan banyak perkara.

Wan Shaharuddin : Kamu tidak ceritakan banyak perkara sebab perkara yang kamu beritahu di mahkamah adalah satu pembohongan dan sesuatu yang direka.

Ravi Chandaran : Tidak setuju.

Wan Shaharuddin : Jika benar kamu tidak bersalah, itu adalah peluang untuk kamu ceritakan segala-galanya, pada 15 September tersebut.

Ravi Chandaran : Tidak setuju.

Wan Shaharuddin : Segala-galanya yang saya maksudkan adalah tentang pembunuhan Kevin Morais, penglibatan peguam yang mewakili tertuduh pertama dan Datuk Seri Najib. Kamu tak cerita sebab perkara yang kamu beritahu di mahkamah tidak berlaku.

Ravi Chandaran : Tidak setuju.

Wan Shaharuddin : Kamu sebenarnya sekarang ini terkapai-kapai untuk menarik sesiapa sahaja dengan kamu, kerana sebenarnya kamu adalah ‘mastermind' bersama Dr Kunaseegaran dalam membunuh Kevin Morais sehingga sanggup mengaitkan peguam.

Ravi Chandaran : Tidak setuju. Tertuduh turut tidak bersetuju dengan cadangan Wan Shaharuddin bahawa empat lagi tertuduh iaitu R. Dinishwaran, A.K Thinesh Kumar, M. Vishwanath; dan S. Nimalan adalah orang suruhannya dan Dr Kunaseegaran.

Pada prosiding sebelum ini, Ravi Chandaran mengakui bahawa dia telah membuat laporan polis mendakwa bekas perdana menteri itu telah menawarkan RM3.5 juta melalui pegawai penjara untuk mengaku bersalah membunuh Kevin Morais.

Dalam laporan polis itu juga dia mengakui bahawa adik Kevin Morais, Richard Morais juga menawarkan RM2 juta supaya dia mengaku membunuh Kevin Morais, manakala semasa memberi keterangan di mahkamah dia memberitahu Dr  Dr Kunaseegaran menawarkan RM1.5 juta  untuk  dia  mengaku bersalah membunuh Kevin Morais.

Dinishwaran, Thinesh Kumar, Vishwanath; Nimalan, Ravi Chandaran, dan Dr Kunaseegaran, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan membunuh Kevin Morais di dalam perjalanan dari Jalan Dutamas 1, Sentul ke No.1 Jalan USJ 1/6D, Subang Jaya, antara jam 7 pagi dan 8 malam, 4 September 2015 mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Dinishwaran, 26, Thinesh Kumar, 25, Vishwanath; 28, Nimalan, 25, dan Ravi Chandaran, diwakili peguam Rajehgopal manakala Dr Kunaseegaran, 55, diwakili peguam Sivananthan dan pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Saiful Edris Zainuddin.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Azman Abdullah bersambung 26 Oktober.-— Bernama

Kevin Morais, Najib

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain