Pelajar Malaysia maut kemalangan di Ponorogo Jawa Timur - Semasa | mStar

Pelajar Malaysia maut kemalangan di Ponorogo Jawa Timur

Gambar hiasan.

JAKARTA: Seorang pelajar Malaysia di Ponorogo, Jawa Timur, maut selepas motosikal ditunggangnya terbabit kemalangan dengan sebuah lori, menurut jurucakap Kedutaan Malaysia di Jakarta.

Katanya Muhammad Nuqman Zamri, 20, pelajar Pondok Darussalam Gontor dilaporkan meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan.

Menurut jurucakap itu, ketika kejadian itu semalam, mangsa tidak membawa sebarang dokumen pengenalan diri.

"Menurut pihak polis Ponorogo, kemalangan berlaku 4.30 petang semalam (Isnin) di Jalan Raya Dusun, Bendorangkang, Kabupaten Jombang.

"Disebabkan tiada dokumen pengenalan diri pada mangsa, pihak pengurusan pondok pengajiannya itu hanya mendapat maklumat kejadian sekitar pukul 9 malam tadi sebelum memaklumkan kejadian itu pada pihak kedutaan 7 pagi tadi," katanya.

Pihak kedutaan sedang menguruskan urusan pengebumian jenazah pelajar berasal dari Pulau Pinang itu, katanya.

"Pengebumian dijangkakan esok. Waris mangsa telah memutuskan untuk mengebumikan anak mereka di Ponorogo. Ketika ini pihak kedutaan sedang menguruskan surat konsular bagi urusan pengeluaran sijil kematian oleh pihak berkuasa tempatan," katanya.

Pihak pengurusan pondok itu masih menunggu ketibaan ibu bapa pelajar berkenaan iaitu Zamri Yunus dan Azirah Taib dari Kuala Lumpur sebelum jenazah dikebumikan, kata jurucakap itu. - BERNAMA

pelajar , maut , Ponorogo

Artikel Sebelum

Tok Pa keluar Umno

Artikel Berikut

15 maut, 33 dirawat keracunan arak di Selangor

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel