BN kena tukar strategi - Jamal

Jamal Md Yunos.

AMPANG: Umno dan BN harus menukar strategi khususnya cara parti itu berkempen dalam usaha menambat semula hati rakyat.

Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Jamal Md Yunos berkata, ‘post mortem’ dan kajian yang mendalam perlu dilaksanakan kerana rakyat masih yakin kepada PH susulan kemenangan pada PRK Sungai Kandis, walaupun sebahagian janji PH pada PRU 14 masih belum tertunai.

"Pelbagai kecaman terhadap PH, termasuk tuduhan PH akan menjadi golongan ‘munafik’ jika kerajaan baru itu gagal menunaikan janji, namun mereka masih berjaya dalam PRK lalu,” katanya.

Jamal berkata, beliau melihat sudut yang lain, bahawa strategi yang telah dilakukan, perkampungan Umno Bahagian, BN seluruh Negara di DUN Sungai Kandis, tetapi calon BN, Datuk Lokman Noor Adam  hanya berupaya memperoleh 9,585 undi.

"Ia merupakan signal awal, walaupun kita berpendapat  ramai yang tidak keluar mengundi termasuk segelintir penyokong asal PH, bagi saya itu bukan satu isu, cara BN berkempen perlu diubah,” katanya.

Beliau menyarankan gerak kerja Umno dan BN juga perlu berubah dan mengkaji strategi lain.

"Saya melihat cara berkempen dan kaedah yang sama seperti sebelum ini, rakyat mahu melihat sesuatu yang kelainan daripada parti pembangkang yang boleh mereka memanfaatkan.

"Kaedah dan cara harus diperhalusi supaya masyarakat dan rakyat yakin bahawa BN dan Umno merupakan parti yang terbaik, baru kita akan mendapat sokongan,” katanya.

Dalam perkembangan berasingan, Jamal menegaskan sebagai ahli politik sejati tiada istilah merajuk dan kecewa dalam hidupnya.

"Orang politik tidak akan mempunyai perasan itu jika sedar daripada awal dengan budaya dalam dunia politik. Ia adalah normal apabila ahli politik dipinggirkan apabila tiada kuasa dan dihimpit jika memegang jawatan besar.

"Saya akan terus memperkukuh ahli Umno di bahagian saya dengan roh dan semangat Umno agar mereka tidak meninggalkan parti ketika parti tidak berkuasa,” katanya. - Sinar Harian

Jamal Md Yunos, BN

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain