Tiada perubahan tanpa mereka yang berani - Clare Rewcastle Brown - Semasa | mStar

Tiada perubahan tanpa mereka yang berani - Clare Rewcastle Brown

Clare Rewcastle-Brown. Foto LOW LAY PHON/The Star

PETALING JAYA: Wartawan warga Britain, Clare Rewcastle Brown memuji keberanian ramai pihak yang mempertaruhkan keselamatan mereka demi mendedahkan isu rasuah di Malaysia.

Dia berkata demikian kepada kepada The Star dalam wawancara eksklusif sejurus selepas tiba di Malaysia, susulan waran tangkap terhadapnya dan laman web penyiasatannya Sarawak Report, masing-masing ditarik balik.

Mengakui peranan yang dimainkan oleh orang-orang seperti dirinya dalam mendedahkan cerita bahawa media arus perdana tidak dapat meneruskannya, Rewcastle Brown berkata, dia merasakan didorong untuk mengikuti sebahagian cerita kerana integriti mereka yang terlibat.

"Terdapat banyak kecurigaan yang berbangkit mengenai dana 1MDB oleh parti pembangkang, untuk permulaan," kata Rewcastle Brown.

"(Datuk Seri) Anwar Ibrahim dan Tony Pua merupakan yang paling menekakan mengenai bagaimana dana itu diuruskan. 

"Saya kemudian memahami apa yang jelas hubungan antara 1MDB dan keluarga (Datuk Seri) Najib Tun Razak apabila saya sedar bahawa (ahli perniagaan) Jho Low mengiringi Riza Aziz di Hollywood, dan Riza melancarkan sebuah filem yang mahal, Wolf of Wall Street."

Wolf Of Wall Street merupakan filem drama komedi yang dibintangi oleh Leonardo Di Caprio, yang memenangi anugerah Oscar pada 2013.

"Saya mula mengajukan soalan yang mendapat jawapan yang tidak memuaskan dan apa yang saya dapat adalah surat guaman, jadi saya terus melakukannya. Saya mengambil masa lebih setahun sebelum saya mendapat peluang besar pertama mengenai 1MDB iaitu perjanjian PetroSaudi."

Pegawai dari PetroSaudi International telah disiasat, yang merupakan sebagai sebahagian daripada siasatan yang lebih meluas ke atas kecurian aset yang disyaki dari dana negara 1MDB Malaysia.

Salah seorang pegawai tersebut adalah Xavier Justo. Rewcastle Brown menemuramah isterinya, Laura pada Julai 2016.

"Suaminya menghabiskan masa 18 bulan di penjara dan tidak lama selepas suaminya ditangkap, dia telah menghubungi saya. Saya pergi berjumpa dia dan dia seorang wanita muda yang berdepan dengan kesulitan, cuba melakukan apa yang perlu dilakukan."

"Naluri saya adalah bahawa kita perlu 'menjerit' di depan kamera bahawa suaminya telah dipenjara. Dia sudah bersedia untuk melakukan itu dan saya fikir adalah penting untuk mengeluarkan bantahan mengenai beberapa perkara buruk yang ditulis tentang Xavier selepas dipenjarakan."

"Saya boleh rasakan apa yang berlaku bahawa mereka mengancam pasangan ini, dan dia diam daripada saya untuk seketika."

Rewcastle Brown juga merujuk teman-temannya di Sarawak Report dan Radio Free Sarawak. 

"Saya telah bekerja dengan ramai orang yang berani, mereka yang bekerja di radio tersebut adalah hero. DJ Peter John Jaban saya telah pulang dan dia sangat gembira dengan apa yang betul dan yang berani.

"Setiap orang yang berbuat selepas mengetahui sesuatu akan berlaku kepada mereka, dan itu perlu dihentikan. Apabila anda melihat orang seperti Bill Kayong (aktivis PKR dibunuh) dan paderi (Raymond Koh) yang diculik, ia adalah kes yang mengejutkan.

"Ia serta-merta membangkitkan ketakutan semua," ujarnya.

Clare Rewcastle-Brown , 1MDB , Xavier Justo

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Justo jumpa Tun M

Artikel Berkaitan

Rafizi terlepas hukuman penjara

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin