suria

Polis bantuan diserang netizen selepas selamatkan wanita terjun jambatan

GEORGE TOWN: Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) menafikan dakwaan beberapa portal berita bahawa polis bantuan yang membantu menyelamatkan wanita yang lemas selepas melompat dari jambatan kedua Pulau Pinang, adalah 'tidak berpengalaman'.

Pengurus Besar Kanan JKSB, Mohd Suhaimi Mohd Jusoh berkata, anggota polis bantuan JKSB diberi latihan yang betul untuk menangani situasi tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN: Bertarung nyawa selamatkan wanita terjun jambatan

"Pegawai kita diberi latihan berenang, menyelam, pertolongan cemas, pengurusan lalu lintas dan lain-lain kemahiran menyelamat yang berkaitan.

"Ketika pengawal jambatan kami, Zaidi Salleh melompat ke perairan untuk menyelamatkan wanita itu, dia bersedia untuk menghadapi situasi ini," katanya kepada The Star ketika ditemui di pejabat JKSB pada Khamis.

"Ia tidak seperti laporan yang ditulis dalam talian yang menyatakan bahawa Zaidi masuk ke dalam air terlebih dahulu, kemudian berpaut kepada bekas ikan yang dibuang untuk digunakan sebagai pelampung.

"Dia tidak menyelam secara membuta tuli ke dalam air tanpa merancang kaedah untuk menyelamat terlebih dahulu," tegasnya.

Beliau juga memuji Zaidi dan anggota polis bantuan lain yang berada di tempat kejadian kerana membantu wanita itu.

The Star melaporkan bahawa Zaidi dan rakannya Mohammad Fitri Abu Bakar berada di unit kedua yang bertindak terhadap keadaan kecemasan selepas pengawal Megat Taufik Megat Kamaruddin mula-mula menyedari terdapat kereta yang tidak memiliki pemandu di jambatan itu kira-kira pukul 11 ​​pagi Rabu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain