Himpunan Putih Solidariti Baitulmaqdis Di Masjid Putra - Semasa | mStar

Himpunan Putih Solidariti Baitulmaqdis Di Masjid Putra

Najib bersama masyarakat Islammenunaikan solat Jumaat sebelum menyertai Himpunan Putih Solidariti Selamatkan Baitulmuqaddis di Masjid Putra pada Jumaat sebagai sokongan kepada usaha menentang pengisytiharan kota suci itu sebagai ibu negara Israel. fotoBERNAMA

PUTRAJAYA: Himpunan Putih Solidariti Selamatkan Baitulmaqdis bermula di Masjid Putra di sini, Jumaat bagi menunjukkan kesepakatan rakyat Malaysia dalam menentang usaha Amerika Syarikat menjadikan kota suci itu sebagai ibu negara Israel.

Himpunan itu akan disertai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Najib dijangka mengumumkan resolusi Malaysia berhubung isu Baitulmaqdis pada himpunan itu, yang turut dihadiri wakil dan anggota 250 pertubuhan bukan kerajaan tanpa mengira latar belakang, agama dan fahaman politik.

Seawal 10 pagi lagi, orang ramai mula berjalan menju Masjid Putra dari tempat parkir yang ditetapkan.

Mereka dilihat berpakaian serba putih mengikut tema himpunan tersebut.

Turut kelihatan ialah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Himpunan dimulakan pada 12 tengah hari Jumaat dengan forum khas Solidariti Selamatkan Baitulmaqdis yang disertai enam anggota panel dengan Pengerusi Majlis Dakwah Negara (MDN) Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abd Majid bertindak sebagai moderator.

Ini disusuli khutbah khas yang disampaikan oleh Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan solat Jumaat.

Pada 6 Disember lepas, Presiden Donald Trump mengumumkan bahawa Amerika Syarikat mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu pada Jumaat mencatat undian 128 menyokong usul menolak keputusan Amerika Syarikat mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel. - BERNAMA

Baitulmaqdis , Donald Trump

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kai-Tak Tidak Ancam Malaysia

Artikel Berkaitan

Stesen Kereta Api Baitulmaqdis Sempena Trump

Trump Berang

Lebih Artikel