suria

Dakwaan Palsu: McDonald’s Malaysia Buat Laporan Polis

KUALA LUMPUR: Gerbang Alaf Sdn Bhd, pengendali rangkaian restoran McDonald's di Malaysia  membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dangi Wangi di sini berhubung individu dan kumpulan yang melakukan dakwaan palsu mengenai McDonald's Malaysia.

Pengarah Urusan dan Rakan Niaga Tempatan McDonald's Malaysia, Azmir Jaafar berkata, laporan yang dibuat pada Rabu  itu turut melibatkan pihak yang menyebarkan maklumat tidak berasas mengenai McDonald's Malaysia melalui platform media sosial dan saluran lain.

“Berdasarkan nasihat undang-undang, kami juga telah membuat aduan rasmi kepada Suruhanjaya Komunkasi dan Multimedia Malaysia mengenai isu ini,” katanya semasa sidang media mengenai isu boikot McDonald's Malaysia di sini, Khamis.

Katanya, antara tohmahan yang dikaitkan adalah berkaitan sumbangan McDonald's Amerika Syarikat (AS) kepada Jewish United Fund (JUF) melalui program Pemberian Sepadan (Matching Gift).

Azmir Jaafar

Azmir yang menafikan perkara itu berkata, di AS, sudah menjadi kelaziman untuk syarikat menawarkan program Pemberian Sepadan yang bertujuan menggalakkan pekerja mereka menderma kepada badan kebajikan, katanya.

“Program ini tidak khusus kepada McDonald's kerana banyak syarikat lain di AS, termasuk sebahagian besar syarikat Fortune 500, mengendalikan program tersebut (dianggarkan lebih 60 peratus syarikat Fortune 500),” katanya.

Beliau berkata, JUF merupakan antara banyak badan di AS yang berhak menerima sumbangan derma di bawah program Pemberian Sepadan tersebut.

Azmir juga menafikan dakwaan bahawa McDonald's Malaysia menyalurkan sebahagian hasil jualannya di Malaysia kepada McDonald's AS setiap tahun sebaliknya bayaran itu adalah royalti ke atas jenama McDonald's itu sendiri.

Beliau berkata, setiap keuntungan daripada jualan akan digunakan bagi projek pelan masa hadapan McDonald's Malaysia, termasuk menambah cawangan restoran di Malaysia.

"Sebahagian daripada pelan perniagaan 10 tahun kami, kami komited untuk melabur lebih daripada RM1.4 bilion bagi meningkatkan bilangan restoran McDonald's di Malaysia kepada 450 buah menjelang 2025, mewujudkan sekurang-kurangnya 10,000 peluang pekerjaan.

"Buat  masa ini, terdapat 265 restoran McDonald's di Malaysia yang menguruskan lebih daripada 12,000 pekerja, di mana 80 peratus daripada pekerja kami adalah beragama Islam,” katanya.

Beliau berkata, McDonald's Malaysia juga berhak menuntut ganti rugi daripada pihak yang memboikot, sesuai dengan kerugian dari segi kewangan ke atas syarikat dan kehilangan pekerjaan akibat tindakan boikot tersebut.

Selain itu, Azmir berkata, pihaknya juga telah  mendapatkan pandangan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan yang menyatakan bahawa seruan ‘wajib boikot' hanya sah jika diperintahkan oleh umara'/pemerintah negara.

“Dalam konteks ini, pemimpin negara dan mana-mana pihak berkuasa Islam dalam Malaysia tidak  pernah mengeluarkan  apa-apa perintah memboikot McDonald's Malaysia," katanya.

Justeru itu katanya, sebarang seruan mewajibkan boikot ke atas McDonald's adalah salah daripada  perspektif Islam.

Beliau berkata, pihak Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan turut menyarankan supaya individu atau pertubuhan bukan kerajaan yang telah memboikot dan/atau membuat tuduhan palsu supaya  mengeluarkan kenyataan terbuka menarik balik kesemua tuduhan ke atas McDonald's Malaysia.- Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

TPM Sah Tangkapan Pegawai Imigresen

Artikel Lain