Siapa Tetamu Tak Diundang Tu? - Semasa | mStar

Siapa Tetamu Tak Diundang Tu?

PETALING JAYA: Jangan terkejut jika anda didatangi tetamu tak diundang.

"Siapa tu?"

Jawapannya adalah pihak berkuasa tempatan yang tugasnya untuk merampas barangan dalam kediaman yang pemiliknya gagal melangsaikan fi penyelenggaraan.

Malahan, rampasan itu telah bermula.

Buat pertama kali mengikut Akta Pengurusan Strata 2013, lima unit pangsapuri di Bangi, Selangor diserbu pada Mei lalu kerana pemiliknya gagal menjelaskan fi mencecah ribuan ringgit.

Susulan itu, barangan seperti televisyen, telefon pintar, malahan periuk nasi, tong gas turut dirampas badan pengurusan pangsapuri Suruhanjaya Bangunan (COB) Majlis Perbandaran Kajang dan Kementerian Kesejahtaraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Barangan itu kemudiannya dilelong untuk melangsaikan hutang atau dituntut semula pemiliknya yang dapat menjelaskan fi berkenaan.

Lelongan itu antara langkah untuk menangani masalah itu.

"Langkah penguatkuasaan sama termasuk rampasan akan diperluaskan ke beberapa lokasi lain di seluruh negara," kata Penolong Setiausaha Kanan, Bahagian Perkhidmatan Bandar, Mohd Syaifulrizal Mohd Bakar kepada The Star.

Malahan, lima lagi operasi yang dijalankan pihaknya adalah dengan kerjasama badan pengurusan pihak berkuasa tempatan.

Kata Mohd Syaifulrizal berkata, tiada had minimum tunggakan fi ditetapkan untuk pihaknya merampas barangan pemilik unit kediaman.

"Jika badan pengurusan bersama (JMC) atau perbadanan pengurusan kondo atau pangsapuri telah mengeluarkan notis tuntutan bayaran dan ia tidak dijelaskan dalam masa 14 hari, penguatkuasaan boleh dijalankan.

"Waran kepada pemilik yang ingkar boleh diserahkan kedua-dua pihak terlibat dengan kerjasama COB dan kementerian," katanya.
COB , JMC , Akta Pengurusan Strata

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Identiti Pakcik Tioman Masih Misteri

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain