Hishamuddin Rais Salahkan Anwar Di Atas Kemelut PKR - Semasa | mStar

Hishamuddin Rais Salahkan Anwar Di Atas Kemelut PKR

PETALING JAYA: Aktivis reformasi, Hishamuddin Rais menyalahkan Ketua Umum Parti Keadilan  Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas apa yang sedang berlaku dalam pati itu sekarang iaitu kepada wujudnya perbezaan dan perbalahan pandangan di antara beberapa pimpinan mereka.

Katanya, perbezaan pendapat dalam parti politik, dalam badan bukan kerajaan (NGO) atau dalam apa sahaja badan mahupun persatuan adalah perkara biasa.

"Malah perbezaan pendapat wajib digalakkan untuk melahirkan percambahan pendapat. Tetapi ini agak berbeza daripada apa yang sedang berlaku dalam PKR sekarang.

"Perbezaan pendapat dan pandangan dalam PKR ini telah, sedang dan akan mengganggu Pakatan Harapan (PH) dalam saat dan masa yang amat kritikal - iaitu ketika menghadapi Pilihan Raya Uumum ke-14 (PRU-14).

"Pada hemat saya, perbezaan pendapat ini berpunca dari cara dan pendekatan Ketua Umum PKR sendiri iaitu Anwar Ibrahim dalam mengendali dan mengurus pimpinan," tegasnya dalam satu kenyataan kepada media.

Hishamuddin memberi contoh bagaimana dalam satu perkara yang sama Anwar telah memberi pandangan dan arahan yang berbeza-beza dari satu sosok kepada sosok yang lain.

"Misalnya kepada Si Polan A Saudara Anwar telah memberi pandangan lain dari yang diberi kepada kepada Si Polan B. Dan agak berbeza juga dari yang diterima oleh Si Polan C. Ini menimbulkan kekeliruan. Buktinya apa yang sedang berlaku sekarang dalam agenda memutuskan kerjasama di antara PKR dengan PAS," ujarnya.

Cara atau pendekatan memimpin seperti ini, jelas Hishamuddin tidak baik kerana ia tidak melahirkan keputusan yang kompak dan tuntas.

"Hasilnya ialah cerai-berai," kata Hishamuddin lagi yang juga merupakan sahabat dan juga salah seorang penasihat Anwar.

Sehubungan dengan itu, beliau menasihati Anwar agar menggunakan tempoh masa yang banyak di dalam penjara untuk menghasilkan sesuatu yang lebih bernas seperti menulis dan berkarya.

"Pada hemat saya, apa yang wajib dilakukan oleh Saudara Anwar Ibrahim ialah menulis, berfikir, menulis dan berfikir. Menulis dan berfikir tentang padangan dan teori dan falsafah politik yang wajib diajukan oleh dirinya kepada rakyat Malaysia.

"Penjara telah memustahilkan Anwar dari dapat membuat keputusan dan mengeluarkan pandangan tentang politik harian yang betul dan tepat.

"Dalam penjara Saudara Anwar tidak menerima semua pandangan dengan jelas. Dalam penjara maklumat sampai terputus-putus. Pengalaman dalam penjara membuktikan bahawa maklumat yang sampai bukan saja tidak tuntas malah ada kemungkinan dimasuki oleh aji-no-moto.

"Dalam penjara kita memiliki masa yang banyak. Justeru kita boleh membaca. Kita boleh menulis. Malah berangan-angan dan berkhayal dalam penjara bukan satu jenayah. Mengelamun dan bernostalgia juga boleh dilakukan tanpa gangguan dalam penjara." katanya lagi.Hishamuddin Rais , Anwar Ibrahim , PKR

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Siapa Tetamu Tak Diundang Tu?

Artikel Berkaitan

Anwar Sokong Rundingan PKR-PAS

PKR Nafi Belot Bersama Mat Taib

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain