Aidiladha Kekal Jumaat 1 Sept – KP Jakim - Semasa | mStar

Aidiladha Kekal Jumaat 1 Sept – KP Jakim

Othman Mustapha.

PETALING JAYA: Orang ramai dinasihatkan tidak keliru terhadap pengumuman tarikh Aidiladha kerana Hari Raya Haji kekal pada 10 Zulhijjah di seluruh Malaysia bersamaan dengan Jumaat, 1 September ini.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Tan Sri Othman Mustapha berkata, satu jawatankuasa telah melihat anak bulan pada Selasa dan bermakna 1 Zulhijjah 1438 Hijrah ialah Rabu, 23 Ogos.

Bagaimanapun beliau mendapat laporan setakat ini terdapat kesilapan penyiaran mengenai tarikh pengumuman Hari Raya Haji di dua saluran televisyen.

“Tarikh yang sebenar adalah 10 Zulhijjah pada Jumaat untuk Hari Raya Haji,” katanya kepada mStar Online.

Othman menjelaskan bahawa prosedur operasi standard (SOP) di pihak Jakim berhubung pengumuman tarikh berkenaan adalah betul kerana tiada kesilapan semasa ia diumumkan di saluran RTM.

“Kita perlu melihat semula di mana kesilapan yang berlaku sebab saya difahamkan terdapat dua stesen televisyen yang menyiarkannya, yang lain-lain okay.

“Di pihak Jakim telah mengikut SOP yang betul. Cuma di mana berlaku kesilapan tersebut. Kita kena periksa semula SOP di pihak sana (yang menyiarkan),” katanya.

Ditanya adakah pengumuman tarikh Hari Raya Haji perlu dibuat semula, Othman berkata, ia tidak perlu dilakukan secara rasmi di saluran televisyen.

“Ini kerana masyarakat tahu kalau 1 Zulhijjah hari ini (Rabu) bermakna 10 Zulhijjah akan jatuh pada Jumaat,” ujar Othman.

Hari Raya Haji , Aidiladha , Jakim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Aidiladha Disambut 1 Sept

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin