MRT: Rakyat Nakal Boleh Didenda - Semasa | mStar

MRT: Rakyat Nakal Boleh Didenda

Insiden seorang wanita menggantungkan buaian anaknya di dalam MRT tular sejak Isnin.

SHAH ALAM: MRT Malaysia menegaskan mana-mana individu atau kumpulan yang melakukan kerosakan kepada kemudahan awam terutamanya di stesen MRT, mereka boleh dikenakan tindakan dibawah peruntukan undang-undang negara.

MRT Malaysia dalam satu kenyataan pada Selasa, menyatakan mereka yang melakukan kesalahan itu boleh didakwa di bawah Akta Kerajaan Tempatan (9 Undang-Undang Kecil Vandalisme 1991).

"Ia boleh membawa kepada denda RM2,000 atau penjara tidak lebih daripada setahun jika disabitkan kesalahan.

"Mereka juga boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat 2010," petik kenyataan MRT Malaysia menerusi laman Facebook rasmi mereka.

Terdahulu, kenyataan MRT Malaysia itu menyusul selepas tular di media sosial berhubung perbuatan vandelisme yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab pada kemudahan MRT.

Selepas beberapa kemudahan MRT dirosakkan, terbaharu tular pula seorang ibu bertindak menggantung buaian anak di dalam MRT.

Dalam pada itu, MRT juga menasihati agar orang ramai menjaga keselamatan apabila menaiki MRT dan tidak merosakkan kemudahan yang telah disediakan. - Sinar Harian

MRT

Artikel Sebelum

Bekas TKP JPJ Mengaku Tidak Bersalah

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Gantung Buai Bahaya - MRT

MRT: Netizen Kecam Pelaku Vandalisme

Artikel Lain