Elak Aktiviti Luar Ketika Petir - Meteorologi - Semasa | mStar

Elak Aktiviti Luar Ketika Petir - Meteorologi

KUALA LUMPUR: Orang ramai dinasihatkan supaya tidak melakukan aktiviti  di luar bangunan atau rumah ketika berlaku hujan lebat  bagi mengelakkan risiko panahan petir.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Meteorologi, Dr Mohd Rosaidi Che Abas  berkata  negara kini berada dalam fasa peralihan monsun bermula sejak pertengahan Mac lepas yang dijangka  berterusan sehingga Mei ini.

“Keadaan angin lemah dari pelbagai arah serta menggalakkan pembentukan awan ribut petir dan kekerapan hujan lebat berlaku terutama di sebelah petang dan awal malam. Situasi ini (ribut petir dan hujan) kebanyakan berlaku di kawasan di negeri-negeri pantai barat dan pedalaman Semenanjung, pantai barat Sabah, kawasan barat dan tengah Sarawak,” katanya kepada Bernama di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kekerapan hujan sehingga menyebabkan banjir kilat yang berlaku sejak kebelakangan ini di beberapa kawasan terutamanya di sekitar Lembah Klang dan beberapa kawasan di Selangor berikutan cuaca tidak menentu.

Kata beliau, negara akan mengalami Monsun Barat Daya selepas peralihan monsun dijangka berakhir menjelang minggu kedua Mei ini.

“Monsun Barat Daya dijangka berterusan sehingga September, secara relatifnya jumlah hujan turun semasa monsun ini (Barat Daya) kurang berbanding musim-musim lain,” kata Dr Mohd Rosaidi.

Menurutnya, faktor kelembapan udara yang tinggi dan penumpuan angin di paras rendah selain ketidakstabilan atmosfera menggalakkan pembentukan awan ribut petir, menyebabkan situasi berkenaan itu berlaku.

Semasa peralihan monsun ini, kejadian ribut petir disertai kejadian kilat dan angin kencang kerap berlaku, katanya.-Bernama

Ribut Petir , Elak Aktiviti Luar

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.