PM Saman Pua Isu Video Fitnah - Semasa | mStar

PM Saman Pua Isu Video Fitnah

tony pua
Tony Pua.

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak mengemukakan saman fitnah terhadap Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua, berhubung kenyataan dalam rakaman video secara langsung di Facebook.

Rakaman tersebut membabitkan pembentangan Rang Undang-undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU 355) dan beliau mendakwa Pua menyiarkannya dari Parlimen pada 6 April.

Najib selaku plaintif melalui pernyataan tuntutannya, berkata kenyataan Pua dalam rakaman itu yang kemudian diterbitkan dalam laman Facebook rasminya, secara spesifik merujuk kepada beliau (Najib).

Kenyataan itu menurut Najib, memfitnahnya mengikut Seksyen 5 Akta Fitnah 1957 terhadap jawatannya selaku Perdana Menteri dan Menteri Kewangan yang bermaksud beliau menyalahgunakan kuasa.

Plaintif berkata, ia bermaksud beliau memberikan arahan melalui Kabinet kepada Speaker Dewan Rakyat supaya mengusulkan Rang Undang-undang Persendirian dan mengetepikan Rang Undang-undang lain.

Beliau berkata, ia juga bermaksud dirinya tidak menghiraukan doktrin pengasingan kuasa dan berkonspirasi dengan PAS untuk memecah undi Melayu dalam kalangan pembangkang.

Perkataan fitnah itu juga, kata Najib, membawa maksud beliau melakukan jenayah dengan merompak duit daripada dana 1MDB, menyalahguna kuasa, tidak boleh dipercayai dan tidak layak memegang jawatan dalam kerajaan.

Sehubungan itu, Najib menuntut ganti rugi am, ganti rugi tambahan, ganti rugi teladan daripada Pua dan perintah injunksi bagi menghalang Pua daripada terus menerbitkan kenyataan sama.

Peguam Najib, Datuk Mohd Hafarizam Harun mengesahkan writ saman itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, Jumaat.

Najib Tun Razak , saman , Tony Pua

Artikel Sebelum

Kos Sara Hidup Malaysia Terendah Di ASEAN

Artikel Berikut

Tiada Rombakan Exco Johor - Khaled Nordin

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain