Peluncur Udara Hilang Dalam Awan Ditemui Selamat - Semasa | mStar

Peluncur Udara Hilang Dalam Awan Ditemui Selamat

Peluncur udara Mohd Rosely Azli, 53, yang hilang ketika dalam penerbangan dari Bukit Batu Pahat ke Taman Millennium Kuala Kubu Bharu petang Ahad ditemui selamat pada 3.30 petang Isnin.

HULU SELANGOR: Mohamad Rosely Azli, 53, yang dilaporkan hilang ketika melakukan penerjunan udara di sekitar Bukit Batu Pahat, Kuala Kubu Bharu semalam ditemui selamat pada 3.30 petang Isnin.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superitendan R.Supramaniam berkata Mohamad Rosely ditemui kira-kira tiga kilometer dari arah utara menghala ke Kampung Sungai Damar, Kuala Kubu Bharu.

"Dia telah ditemui oleh Pasukan Gerakan Udara (PGU) PDRM apabila beliau buka payung paraglider miliknya dan melambai-lambai ke arah unit udara bagi memudahkan kami mengesan dia.

"Ketika ditemui Rosely berada dalam keadaan lemah kerana telah hampir 24 jam beliau hilang sebelum ditemui hari ini. Dia juga mengalami kecederaan di bahagian kaki," katanya kepada pemberita di sini.

Mohamad Rosely dihantar ke Hospital Kuala Kubu Bharu bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Mohamad Rosely dilaporkan hilang ketika sedang meluncur di udara dari Bukit Batu Pahat ke Stadium Millennium, Kuala Kubu Bharu.

Beliau gagal dikesan selepas meluncur bersama enam lagi paraglider pada pukul 2 petang semalam.

Mereka terbang dalam ketinggian 4,000 kaki dengan enam yang lain mendarat dengan selamat pada jam 2.45 petang.

Sementara itu, Supramaniam juga menasihatkan orang ramai yang meminati sukan ekstrem lasak supaya memaklumkan dahulu penglibatan mereka kepada pihak berkuasa sebelum melakukan sebarang aktiviti.

"Dengan cara ini ianya memudahkan kami mengesan lokasi mereka dan bagi mengelakkan kejadian seperti ini berlaku lagi" katanya.-- Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain