EAIC Siasat Kes Rogol Tahanan Warga Thailand - Semasa | mStar

EAIC Siasat Kes Rogol Tahanan Warga Thailand

GAMBAR HIASAN

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) telah memulakan siasatan berkaitan dakwaan berlakunya kejadian rogol ke atas tahanan warga Thailand di Depot Tahanan Imigresen Machap Umboo, Melaka.

Pengerusi EAIC Datuk Yaacob Md Sam berkata pihaknya memandang berat dakwaan yang dibuat oleh pengadu dan akan menjalankan siasatan dengan telus, tanpa prejudis dan tidak berpihak kepada sesiapa.

Beliau berkata siasatan EAIC adalah untuk mengenal pasti sama ada terdapat salah laku dilakukan oleh pegawai penguat kuasa Jabatan Imigresen Malaysia dan ketidakpatuhan ke atas Prosedur Tetap Operasi Depot.

"Siasatan itu juga akan dilakukan berdasarkan Pekeliling Imigresen Malaysia yang berkaitan dengan pengendalian dan pengurusan orang tahanan Imigresen di depot terlibat," katanya dalam kenyataan di sini seperti dilaporkan Bernama pada Rabu.

Yaacob berkata demikian ketika mengulas laporan akhbar tempatan yang mendakwa seorang wanita warga Thailand mendakwa kakaknya dirogol seorang anggota Jabatan Imigresen negeri ketika proses rakaman percakapan di depot berkenaan, dua minggu lalu.

Dalam pada itu, EAIC juga menyerahkan kepada pihak Polis Diraja Malaysia untuk melakukan siasatan berkaitan kesalahan jenayah rogol berdasarkan kepada laporan polis yang dibuat oleh pengadu berkenaan.

Yaacob Md Sam , EAIC , Rogol , Tahanan Thailand

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey