Kaunselor Kedutaan Korea Utara Marah Gambar Dirakam Media

Kaunselor Bahagian Konsulat dan Pentadbiran Kedutaan Korea Utara, Kim Yu Song dilihat memarahi pihak media yang merakam gambarnya ketika beliau keluar untuk membuang barangan seperti perabot di Kedutaan Korea Utara pada Sabtu malam. -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Kaunselor Kedutaan Korea Utara di Malaysia Kim Yu-song berang apabila pengamal media merakamkan gambarnya yang sedang meletakkan sampah di hadapan kedutaan itu pada Sabtu malam.

Yu-song, yang fasih berbahasa Melayu berkata pihak media perlu meminta izinnya terlebih dahulu sekiranya mahu mengambil gambar beliau.

"Ini bukan berita yang baik. Tidak perlu keluar di surat khabar, faham? Jangan...jangan ambil (gambar).

"Kalau kami setuju untuk kamu mengambil gambar saya mesti tanya kepada saya, boleh?," katanya kepada media di hadapan kedutaan itu di sini.

Jurufoto Bernama Zulfadhli Zulkarnain yang sedang bertugas apabila disoal Yu-song menjelaskan kepada beliau bahawa mereka hanya menjalankan tugas.

Beberapa pengamal media tempatan dan luar negara yang berkumpul di hadapan kedutaan itu tidak melepaskan peluang untuk merakam gambar Yu-song bersama dua lelaki yang mengusung keluar sofa untuk dibuang di hadapan premis itu.

Kedutaan Korea Utara yang terletak di Bukit Damansara menjadi tumpuan media sejak kes pembunuhan Kim Jong-nam bulan lepas.

Hubungan Kuala Lumpur-Pyongyang tegang berikutan pembunuhan Jong-nam, abang kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 (klia2) pada 13 Februari lepas.

Beliau meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke hospital selepas mukanya disapu dengan bahan kimia, yang kemudiannya dikenal pasti sebagai agen saraf VX semasa menunggu penerbangan ke Macau.

Korea Utara

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain