Air Pancut Dataran 1Malaysia Di Klebang Bebas Rotavirus

Dataran 1Malaysia, Klebang.

MELAKA: Jabatan Kesihatan Melaka pada Jumaat mengesahkan tiada jangkitan Rotavirus yang berpunca daripada air pancut di Dataran 1Malaysia, Klebang di sini.

Pengarah Kesihatan Negeri Melaka Datuk Dr Ghazali Othman berkata hasil dua ujian makmal terhadap sampel air pancut yang diambil dari kolam berkenaan adalah negatif dan ia bebas daripada kehadiran virus yang boleh menjejaskan kesihatan awam.

Katanya sehingga kini pihaknya belum menerima laporan kes baharu jangkitan Rotavirus berkenaan.

"Jabatan Kesihatan akan mengadakan perbincangan dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) mengenai aspek pencegahan bagi mengelak orang ramai mandi di kolam tersebut memandangkan ia bukan tempat untuk mandi," katanya.

Beliau mencadangkan agar PBT memperketatkan penguatkuasaan larangan orang ramai mandi di kolam tersebut.

"Sekiranya pihak PBT ingin menjadikan kolam tersebut sebagai tempat mandi, pemantauan kualiti air perlu dilakukan dan kami sedia memberi pandangan mengenai sistem rawatan air yang sesuai bagi menjaga kualiti air untuk keselamatan orang ramai," katanya.

Ghazali berkata bidang kuasa pihaknya adalah memantau kualiti air yang dirawat untuk kegunaan sebagai air minuman sahaja.

Katanya jika PBT ingin mengekalkan status kolam air pancut itu dan bukannya sebagai tempat mandi, mereka tidak perlu menaik taraf sistem penjagaan kualiti air yang sedia ada namun perlu meningkatkan penguatkuasaan bagi memantau larangan membenarkan orang ramai mandi di kolam tersebut.

Sebelum ini tular di laman sosial bahawa terdapat ramai kanak-kanak yang bermain di air pancut berkenaan mendapatkan rawatan di Hospital Melaka akibat dijangkiti Rotavirus. - BERNAMA

rotavirus, air pancut

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Exco Johor Direman Tujuh Hari

Artikel Berkaitan

Artikel Lain