Pemuda Umno Johor Bantah RRC, Desak Kerajaan Campur Tangan - Semasa | mStar

Pemuda Umno Johor Bantah RRC, Desak Kerajaan Campur Tangan

Hahasrin Hashim

PETALING JAYA: Pergerakan Pemuda Umno Johor membantah tindakan kerajaan Singapura mengenakan Caj Jalan Raya Timbal Balas (RRC) kepada semua kenderaan yang berdaftar di luar negara itu mulai 15 Februari depan.

Ketuanya, Hahasrin Hashim berkata, langkah memperkenalkan caj itu adalah tindakan melulu dan tidak munasabah.

"Pergerakan Pemuda Umno Johor sebulat suara membantah tindakan kerajaan Singapura memperkenalkan caj timbal balik kepada kenderaan asing yang khususnya disasarkan kepada pemandu Malaysia

"Kami juga percaya tindakan mereka memperkenalkan caj seumpama ini adalah sebagai 'gesture' provokasi," katanya dalam kenyataan media, Selasa.

Hahasrin berkata, rakyat Malaysia, khususnya yang menetap di Johor Bahru dan bekerja di Singapura telah pun menanggung kos perjalanan keluar masuk ke Singapura sebanyak RM145.08 sehari.

"Dengan penambahan caj baharu pada 15 Februari ini, mereka terpaksa membayar sejumlah RM165.05 bagi perjalanan pergi dan balik ke Singapura," katanya.

Sebagai salah satu penyelesaian, Pemuda Umno Johor juga mendesak campur tangan kerajaan Persekutuan dengan mengadakan sesi dialog bersama kerajaan Singapura bagi mencapai satu kata sepakat untuk mengakhiri episod yang didakwa sebagai sandiwara kerajaan republik itu.

"Selama 44 tahun kerajaan Singapura telah memperkenalkan caj VEP (Permit Masuk Kenderaan), dan kita di Malaysia tidak pula terlalu sensitif dan melatah dengan mengenakan caj timbal balik kepada mereka," katanya.

Lembaga Pengangkutan Darat Singapura (LTA) pada Isnin mengumumkan semua kereta yang berdaftar di luar negara perlu membayar RRC sebanyak S$6.40 setiap kali memasuki republik itu sama ada melalui Pusat Pemeriksaan Tuas atau Woodlands.

Menurut LTA, RRC itu akan dikutip bersama-sama VEP, bayaran tol dan bayaran tetap Kadar Bayaran Elektronik (ERP) sebelum meninggalkan Pusat Pemeriksaan Tuas atau Woodlands.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Mampu Berjaya Walau Tidak Sempurna

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel