'Perang' Harga Bermula Menjelang Tahun Baharu Cina - Semasa | mStar

'Perang' Harga Bermula Menjelang Tahun Baharu Cina

PETALING JAYA: Musim tengkujuh yang sedang melanda dan perayaan Tahun Baharu Cina perayaan telah menyebabkan ketidaktentuan harga barangan.

Tinjauan The Star di pasar basah Old Town di sini, SS2, Selayang dan Pudu menunjukkan bahawa harga sayur-sayuran, makanan laut dan ayam berbeza-beza mengikut mengikut lokasi.

Sebagai contoh, harga ikan kembung di pasar Old Town Petaling Jaya adalah RM20 sekilo manakala di SS2, harganya RM25 sekilogram (kg)

Di pasar Selayang dan Pudu, ia masing-masing dijual pada harga RM14 dan RM18 sekg. 

Nordin Sharil, 61, adalah pengunjung tetap pasar basah di Old Town Petaling Jaya sejak 20 tahun lalu kerana harga barangan di sana agak murah berbanding lokasi lain.

Beliau berkata, harga barangan di pasar basah kawasan-kawasan perumahan lebih mewah seperti SS2, Seksyen 17 dan Taman Tun Dr Ismail kemungkinan besar lebih mahal, tanpa mengira musim perayaan.

"Walau bagaimanapun, bagi pasar seperti di PJ Old Town, yang sering dikunjungi kebanyakannya pekerja asing atau mereka yang berpendapatan rendah, harganya lebih munasabah," kata Nordin yang bekerja sebagai pemandu.

Pengunjung pasar di SS2 juga bersetuju bahawa harga barang cenderung untuk naik menjelang perayaan Tahun Baharu Cina.

"Pemborong menaikkan sedikit harga apabila Tahun Baharu Cina tiba," kata seorang penjual yang tidak mahu namanya didedahkan.

Di pasar Selayang, seorang katerer, Aziz Abdul Hamid, 64, yang telah berkunjung ke pasar itu selama 40 tahun berkata. kenaikan harga mungkin disebabkan kekurangan pekerja apabila ramai yang bercuti.

"Sebelum Tahun Baharu Cina, harga masih OK tetapi mungkin kerana tidak cukup pekerja semasa musim cuti, terdapat sedikit kenaikan harga barang," kata Aziz.

Seorang peniaga ikan di pasaran Pudu, yang hanya mahu dikenali sebagai Sally berkata, beliau menjangkakan harga meningkat menjelang Tahun Baharu Cina.

Penjual sayur Siow Ah Nya, 60, ketika ditemui di pasar sama berkata beliau mendapatkan bekalan sayur-sayuran daripada petani tempatan dan Thailand.

"Tetapi Cameron Highlands dan Thailand juga telah mengalami cuaca buruk berbanding bulan lepas, jadi harganya telah meningkat," katanya.

barang basah , pasar PJ , Tahun Baru Cina

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tumpuan Kini Kepada Pengganti Adenan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel