Guna Tongkat Untuk Dapat 'Keadilan' - Semasa | mStar

Guna Tongkat Untuk Dapat 'Keadilan'

Loh Boon Thean (kiri) bersama isterinya Goon Soo Pheng.

GEORGE TOWN: Seorang bapa mencetuskan babak penuh emosi di luar Mahkamah Sesyen di sini apabila menggunakan tongkatnya untuk menahan seorang peguam yang mewakili seorang warga China berusia 18 tahun yang didakwa membunuh anak lelakinya.

Loh Boon Thean, 64, seorang pesakit strok, hampir menyebabkan peguam R.S.N. Rayer terjatuh, dalam kejadian pada Jumaat, sebelum kes pembunuhan itu bermula.


Boon Thean dan isterinya, Goon Soo Pheng, 65, berada di mahkamah bagi menghadiri sebutan kes yang melibatkan pelajar Pan Wei Zheng yang didakwa membunuh pegawai pentadbiran Loh Eng Chuan, 30, di sebuah flat di Air Itam pada 28 Februari lepas tahun.

Wei Zheng, yang dilaporkan telah melarikan diri dari negara ini, didakwa mengikut Seksyen 304 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda.

Sebaik sahaja kes itu dipanggil, Rayer memohon mahkamah memberi amaran kepada Boon Thean kerana beliau hanya menjalankan tugasnya.

Hakim Irwan Suainbon kemudian mengarahkan polis mahkamah dan jurubahasa untuk menasihati Boon Thean supaya bertenang dan menghormati prosiding mahkamah.

Timbalan Pendakwa Raya Lim Saw Sim telah memberitahu mahkamah bahawa tertuduh tidak dapat dikesan.

Kemudian, apabila Rayer mahu meninggalkan mahkamah, kedengaran Boon Thean melemparkan kata-kata kesat kepadanya.

Selepas Rayer berlalu, Boon Thean memberitahu pemberita bahawa dia 'tidak takut'  dengan Rayer.

"Saya sudah sangat tua. Dan anak saya pun tiada lagi," katanya sebelum mengalirkan air mata.

Boon Thean juga pernah mencetuskan satu lagi adegan semasa sebutan semula kes pada 19 November tahun lalu apabila dia bangun dari tempat duduk di galeri awam untuk bertanya kepada Irwan bagaimana Wei Zheng dapat melarikan diri dalam tempoh ikat jamin.

Sebelum prosiding mahkamah bermula pada hari itu, Boon Thean telah meraung dan terpaksa ditenangkan oleh beberapa anggota polis dan pegawai mahkamah.

Isterinya pada Jumaat berkata dia dan suaminya hanya mahukan keadilan untuk anak lelaki mereka.

"Suami saya tidak dapat menahan dirinya. Sebabnya itulah dia menggunakan tongkat untuk mencangkuk kakinya.

"Anak saya hilang nyawa tanpa sebab," katanya.
prosiding mahkamah , kes bunuh

Artikel Sebelum

Pasar Chowrasta Akhirnya Dibuka Semula

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain