Jumlah Mangsa Banjir Di Terengganu Menurun

Dua anggota Angkatan Pertahanan Awan menasihatkan beberapa kanak-kanak tentang bahaya bermain air banjir sewaktu tinjauan fotoBernama di Kampung Bukit Tadok pada 1 Januari 2016. -BERNAMA

KUALA TERENGGANU: Banjir yang masuk hari kedua di Terengganu menyaksikan jumlah mangsa semakin berkurangan kepada 1,606 orang setakat pukul 10 malam ini berbanding 2,679 pada 6 petang Ahad.

Menurut portal Info Banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), ketika ini 24 pusat pemindahan masih dibuka di lima daerah dan ia adalah penurunan ketara berbanding 35 pusat pemindahan yang beroperasi lewat petang.

Daerah Hulu Terengganu yang terjejas teruk juga semakin pulih apabila jumlah mangsa berkurangan kepada 853 orang daripada 363 keluarga berbanding 1,633 mangsa daripada 607 keluarga pada pukul 6 petang.

Sebanyak sembilan pusat pemindahan di daerah itu telah ditutup menjadikan bilangan terkini hanya enam pusat pemindahan yang masih dibuka.

Di Marang pula merekodkan 540 mangsa daripada 141 keluarga yang berpindah ke 11 pusat pemindahan daerah itu diikuti daerah Kemaman 98 mangsa (24 keluarga), Dungun 87 mangsa (20 keluarga) dan Setiu 23 mangsa (enam keluarga).

Sementara itu, Pemangku Pengarah JKM Terengganu, Rusmi Mahmood berkata walaupun jumlah mangsa semakin berkurangan, semua petugas dan sukarelawan JKM masih dalam keadaan bersedia ekoran cuaca yang tidak menentu ketika ini. 

"Alhamdulillah, petang tadi satu daerah tidak lagi terjejas akibat banjir iaitu Besut.

"Ketika ini, 150 petugas JKM Terengganu masih ditempatkan di 24 pusat pemindahan untuk membantu mangsa agar mereka selesa sepanjang berada di situ.

"Seramai 40 sukarelawan JKM Terengganu turut membantu petugas di pusat pemindahan untuk memastikan semua mangsa mendapat keperluan yang secukupnya," katanya. - BERNAMA

Banjir Terengganu

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain