Kebakaran HSA: KKM Masih Tunggu Laporan JKR - Semasa | mStar

Kebakaran HSA: KKM Masih Tunggu Laporan JKR

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) masih menunggu laporan daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) dan agensi-agensi terbabit mengenai kebakaran tingkat dua unit rawatan rapi selatan Hospital Sultanah Aminah (HSA) di Johor Baru pada 25 Oktober lepas.

Menteri berkenaan Datuk Seri Dr S.Subramaniam berkata setakat ini, pihaknya telah menerima laporan awal daripada HSA mengenai kejadian itu dan sedang menelitinya.

"Kami berbincang dengan Jabatan Bomba dan Penyelamat mengenai perkara terperinci (laporan) dan menunggu laporan JKR dan agensi lain sebelum kita boleh membuat keputusan tentang kejadian itu," katanya kepada pemberita selepas melawat Hospital Ampang dekat sini, Isnin.

Dalam pada itu, Dr Subramaniam berkata kementerian bercadang menambah baik fasiliti di Jabatan Kecemasan Hospital Ampang dalam masa terdekat.

Ini kerana, katanya, ramai pesakit mendapatkan rawatan bagi kes-kes bukan kecemasan di jabatan kecemasan hospital itu.

"Mereka (pesakit) menyatakan bahawa ia (jabatan itu) adalah tempat di mana mereka boleh datang dan mendapatkan rawatan serta merta berbanding tempat lain di mana mereka perlu membuat temu janji.

"Proses ini perlu dipermudahkan supaya orang ramai boleh menghubungi dan pergi ke bahagian berkenaan...jadi, mereka tidak perlu ke jabatan kecemasan untuk kes seperti selesema dan batuk," jelasnya.

Dr Subramaniam berkata kementerian akan meninjau klinik-klinik di kawasan itu untuk meningkatkan keupayaan merawat kes-kes bukan kecemasan.

"Ini adalah sebahagian daripada cara di mana kita cuba mengoptimumkan kemudahan di klinik supaya hospital digunakan dengan sewajarnya,"kata beliau. - BERNAMA


KKM , JKR , Kebakaran HSA

Artikel Sebelum

Cinta Tiga Segi Berakhir Tragedi

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM