Pasukan Pakar Ditubuh, Siasat Insiden Runtuhan - Fadillah - Semasa | mStar

Pasukan Pakar Ditubuh, Siasat Insiden Runtuhan - Fadillah

Anggota bomba dan penyelamat melakukan kerja mencari mangsa yang masih terperangkap dalam kejadian struktur sebuah bangunan serta jejambat dalam pembinaan runtuh berhampiran Apartmen Abdullah Hukum di Jalan Bangsar petang Rabu. fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Sebuah pasukan khas yang dianggotai pakar pembinaan daripada pelbagai agensi akan ditubuhkan untuk menyiasat punca runtuhan struktur bangunan dan jejambat berhampiran Apartmen Abdullah Hukum di Jalan Bangsar di sini petang Rabu.

Menteri Kerja Raya. Datuk Seri Fadillah Yusof berkata pasukan tersebut dianggotai pakar daripada Kementerian Kerja Raya, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Malaysia (DOSH) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Beliau berkata pasukan itu akan menyiasat punca insiden sama ada daripada unsur reka bentuk, kualiti kerja, kekurangan pemantauan atau kecuaian keselamatan.

"Kita akan kaji semua kemungkinan punca tersebut. Kalau terbukti berlaku kecuaian, maka di bawah Akta CIDB, pemaju pembinaan boleh dibawa ke mahkamah dan didenda sehingga RM500,000 atau penjara selama dua tahun.

"Namun biarlah kumpulan pakar membuat siasatan. Mereka perlu bergabung untuk membuat siasatan secara menyuruh. Laporan siasatan dijangka akan siap dalam masa sebulan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar bertajuk 'Pembinaan Mapan Untuk Masa Depan' anjuran Institut Penyelidikan Pembinaan Malaysia (Cream).

Insiden runtuhan tersebut meragut nyawa seorang pekerja kontrak warga Vietnam manakala lima yang lain dilapor cedera.

Kejadian kira-kira 3.30 petang itu melibatkan jejambat yang dalam pembinaan sepanjang 70 meter yang menghubungkan KL Eco City dengan pusat beli-belah Mid Valley.

Susulan itu Ketua Pengarah DOSH, Datuk Mohtar Musri telah mengarahkan pihak pemaju projek agar segera menghentikan kerja-kerja pembinaan.

Terdahulu Fadillah turut melancarkan Pusat Kecemerlangan Pembinaan Mapan yang merupakan pusat rujukan dan latihan berteraskan keberhasilan pembinaan mampan secara komprehensif.

Pusat itu ditubuhkan bagi memastikan industri pembinaan melaksanakan pembangunan fizikal dengan memelihara kelestarian dan keharmonian alam sekitar. - BERNAMA

runtuhan jejambat , Jalan Bangsar

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

DAP Mimpi Ngeri Melayu - Najib

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain