Pakaian Percuma 'Suntik' Inspirasi Perpaduan - Semasa | mStar

Pakaian Percuma 'Suntik' Inspirasi Perpaduan

KUALA LUMPUR: Dr Rusaslina Idrus masih ingat lagi bagaimana bapanya menggunakan mesin taip yang dimilikinya untuk membantu seorang pemandu teksi menaip permohonan kerja ketika beliau masih kecil.

Keluarganya juga berkunjung ke rumah anak yatim untuk memberi pakaian dan membantu orang lain di kampung mereka di Pahang.

Ibunya pula, sehingga kini telah meluangkan masanya untuk memasak dalcha, ayam goreng dan nasi untuk 100 orang gelandangan menerusi program Dapur Jalanan.


Dan kedua-duanya mereka telah menyokong Kedai Jalanan, kedai jalanan unik yang yang menyediakan pakaian percuma dan kelengkapan peribadi kepada gelandangan dan orang miskin di tengah bandar.

Kedai itu merupakan idea yang dicetuskan oleh anak perempuan mereka Rusaslina atau lebih dikenali sebagai Lin, yang merupakan salah seorang daripada 10 pemenang Anugerah Golden Hearts Star tahun ini, yang disokong oleh Gamuda.

Daripada 10 pemenang, Lin, pensyarah di Universiti Malaya dipilih sebagai penerima 'Anugerah Inspirasi Star-Gamuda: Ke Arah Malaysia Sederhana', yang menawarkan hadiah wang tunai sebanyak RM50,000.


Apa yang dilakukan melambangkan prinsip inspirasi dan kesederhanaan yang diamalkan di Gamuda, kata Pengarah Urusan Gamuda Engineering Datuk Ubull Din Om.

"Kami sangat percayakan nilai inspirasi dalam tenaga kerja kami yang pelbagai untuk bersama-sama sebagai satu pasukan, bagi berdepan cabaran dan kejayaan membina infrastruktur paling penting di negara ini," tambah beliau.

Bagi panel penilai syarikat Gamuda, Kedai Jalanan dilihat jelas berkongsi nilai-nilai yang sama.

Lin yang terkejut tetapi berbesar hati apabila Kedai Jalanan dipilih untuk anugerah itu berkata 'ia bukan saya sahaja' kerana ramai yang terlibat dalam menjadikannya sebagai satu kejayaan.

Beliau tidak melupakan pelajarnya, kerana merekalah yang terlibat dalam membantu perjalanan projek: "Mereka pasti akan teruja!"

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Puteri Umno Kutuk Penindasan Etnik Rohingya

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain