Kos Pengeluaran Minyak Masak Kitar Semula Lebih Mahal - KPDNKK

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainudin menyampaikan replika Kad Diskaun 1Malaysia (KADS1M) kepada wakil Gerakan Pengguna Siswa (GPS) dari Universiti Kebangsaan Malaysia, Thong Kok Hoon sambil disaksikan Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Jamil Salleh (dua, kiri) pada Jumaat. Foto Bernama

PUTRAJAYA: Tidak terdapat pengusaha kilang yang dilapor mengeluarkan minyak masak yang telah dikitar semula memandangkan kos pengeluarannya adalah lebih mahal berbanding harga minyak masak bersubsidi.

Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Mohd Roslan Mahayudin berkata, perkara itu dimaklumkan endiri oleh pihak pengilang dan pengeluar minyak masak. 

"Kita dimaklumkan oleh pihak pengeluar bahawa untuk memproses semula minyak masak yang telah digunakan, kosnya adalah lebih tinggi iaitu lebih RM3 sekilogram berbanding minyak masak bersubsidi yang berharga RM2.50 sekilogram.

"Jadi adalah mustahil untuk mereka mengeluarkan minyak masak kitar semula dengan kos yang tinggi seperti itu," katanya kepada media selepas Majlis Perasmian Majlis Perdana Gerakan Pengguna Siswa 2016 oleh Menteri KPDNKK, Datuk Seri Hamzah Zainuddin di sini, Jumaat.

Namun katanya, aktiviti penjualan minyak masak kitar semula diakui berlaku di negara yang harga bahan tersebut adalah mahal.

"Tetapi kementerian tetap terbuka untuk menerima sebarang aduan daripada orang ramai jika mengesyaki adanya kerja-kerja mengitar semula minyak masak yang telah digunakan," kata Mohd Roslan.

Bagaimanapun, beliau berkata, aktiviti mengutip minyak masak yang telah digunakan adalah sah di sisi undang-undang dan Lembaga Minyak Sawit Malaysia turut mengeluarkan lesen kepada pengusaha bagi menjalankan aktiviti tersebut. 

"Namun apa yang kita tegaskan adalah aktiviti yang dilakukan bukanlah untuk memproses semula ia menjadi minyak masakan tetapi bagi dijadikan bahan lain seperti biofuel, sabun dan makanan binatang," katanya. - Bernama

minyak masak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain