Presiden Trump: Hubungan Ketenteraan Malaysia-AS Baik - Hishammuddin

KUALA LUMPUR: Hubungan ketenteraan antara Malaysia dan Amerika Syarikat (AS) masih baik walaupun selepas Donald Trump dipilih sebagai Presiden AS yang baharu, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata, institusi sedia ada di negara itu tidak akan berubah termasuk United States Pasific Command (USPACOM).

"USPACOM memantau rantau Asia Pasifik membabitkan kita (Malaysia) secara langsung. Hubungan Malaysia dengan USPACOM adalah rapat.

"Saya melihat kepimpinan institusi-institusi ini akan terus memimpin dan bertanggungjawab untuk memastikan apa yang kita telah persetujui sebelum ini tidak akan berubah dengan kepimpinan baharu (Trump)," katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Jawatankuasa Sempadan Malaysia-Thailand Ke-53 di Wisma Perwira Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di sini, Khamis.

Beliau berkata demikian ketika ditanya bagaimana hubungan ketenteraan Malaysia dan AS selepas Trump diberi mandat sebagai presiden AS ke-45 dalam pilihan raya presiden negara itu pada Rabu.

Hishammuddin bagaimanapun berkata, Malaysia  mengambil pendekatan 'tunggu dan lihat' berhubung dasar dan penekanan AS terhadap rantau Asia.

"Mengenai polisi, kena tunggu dan lihat apa sebenarnya dasar mereka terhadap rantau ini, dan kita akan mengikuti perkara ini secara dekat," katanya.

Pada Rabu, Trump yang juga calon Parti Republikan, memenangi pilihan raya presiden AS dengan 279 undi, sekaligus menewaskan calon Demokrat, Hillary Clinton dengan 228 undi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain