Amanat Dzulkifli Bukti Ketegasan SPRM - Semasa | mStar

Amanat Dzulkifli Bukti Ketegasan SPRM

Dikemaskini

PETALING JAYA: Amanat Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Dzulkifli Ahmad menerusi "Warkah Terbuka Buat Rakyat Malaysia" membuktikan ketegasan agensi penguatkuasaan itu.

Presiden Yayasan Anti Rasuah Malaysia (YARM), Datuk Seri Zakaria Jaffar berkata, mesej itu juga dilihat sebagai peringatan dan amaran yang wajar diberi perhatian rakyat pelbagai latar belakang di negara ini.

"Rakyat Malaysia untuk mengambil peluang ini bagi bersama-sama SPRM dalam memainkan peranan masing-masing agar tidak terlibat dengan persekitaran jenayah rasuah.

"Rakyat juga tidak harus tuding menuding sesama sendiri atau menyalahkan pihak tertentu apabila berlakunya jenayah ini," katanya menerusi kenyataan, Rabu.

Warkah terbuka yang dihasilkan Dzulkifli itu sempena 100 hari pelantikan sejak menerajui SPRM berkuat kuasa 1 Ogos lalu.

Selain itu, kata Zakaria, kenyataan Dzulkifli itu juga bersesuaian dengan kedudukan SPRM yang sudah mencapai tahap maksima dalam usaha memerangi rasuah.

Selain itu, Presiden Transparency International Malaysia (TI-M) Datuk Akhbar Satar pula menganggap peringatan yang disampaikan Dzulkifli adalah amaran gelombang kedua selepas jaminan untuk membersihkan penjawat awam daripada jenayah rasuah, Ogos lalu.

"Semua pihak termasuk belia, pendidik, ibu-bapa, ahli politik yang korup, penjawat awam, penguat kuasa undang-undang dan badan kehakiman seperti yang dinyatakan Dzulkifli dalam warkah tersebut, perlu memandang positif terhadap peringatan dan amaran yang diberikan.

"SPRM pula jangan sekali kali mengamalkan sikap pilih kasih atau takut ketika menyiasat kes rasuah. Jalankan tugas dengan telus dan ikhlas untuk terus mendapat kepecayaan rakyat dan mengurangkan tahap rasiuah di negara ini," katanya.

Sementara itu, Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) berpendapat Dzulkifli telah mempamerkan prestasi cemerlang sepanjang 100 hari memegang jawatan berkenaan.

"Tekad dan kesungguhan SPRM dapat dilihat menerusi Warkah Terbuka Untuk Rakyat Malaysia," kata LPPR.Dzulkifli Ahmad , Zakaria Jaffar , SPRM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey