Lam Thye Dianugerahi Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Masyarakat Dan Perpaduan - Semasa | mStar

Lam Thye Dianugerahi Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Masyarakat Dan Perpaduan

BANGGA...Tan Sri Lee Lam Thye (tengah) memegang skrol bersama Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Datuk Dr Noor Azlan Ghazali selepas menerima Anugerah Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Masyarakat dan Perpaduan) sempena Majlis Konvokesyen UKM ke-44 Isnin. Turut hadir Prof Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin (kiri). -fotoBERNAMA
BANGI: Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan (Niosh) Tan Sri Lee Lam Thye dianugerahi Doktor Falsafah (Masyarakat dan Perpaduan) oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai menghargai sumbangannya dalam memupuk perpaduan sejak hampir tiga dekad lepas.

Lee, 70, menerima ijazah kehormat itu daripada Pro-Canselor UKM Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid pada sidang keempat majlis konvokesyen ke-44 UKM, di sini Isnin.

Lee menyifatkan penganugerahan Ijazah Kehormat itu sebagai pemangkin dan inspirasi untuk beliau terus berkhidmat untuk masyarakat serta mempupuk perpaduan negara.

Katanya perpaduan dan kerjasama erat antara masyarakat majmuk telah membantu negara menjana kemajuan sosial dan ekonomi selain menjadi keistimewaan Malaysia serta daya tarikan kepada para pelancong serta pelabur asing.

"Perpaduan adalah satu anugerah yang perlu dihargai oleh semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama, suku kaum atau darjat," katanya kepada pemberita selepas menerima anugerah itu.

Beliau berkata dalam landskap yang mencabar ini, semua pihak perlu menghargai dan menghayatikeunikan dan kepelbagaian Malaysia dari segi etnik, budaya dan agama.

Jawatan lain yang disandang Lee ialah Naib Pengerusi dan Ahli Eksekutif Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia, Naib Yang DiPertua Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (Pemadam), Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia dan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesedaran Awam Pendermaan Organ.

Lee yang berasal dari Menglembu, Ipoh dicalonkan untuk ijazah kehormat doktor falsafah berkenaan oleh Institut Kajian Etnik (Kita) UKM berdasarkan sumbangan besar beliau dalam intelektual awam dan berperanan sebagai aktivis perpaduan sejak 1990-an hingga kini.

Pengarah dan Pengasas Kita-UKM, Profesor Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin ketika menyampaikan pidato umumnya menyifatkan semangat dan  perjuangan Lee dalam memupuk dan membina perpaduan masyarakat di Malaysia tidak pernah putus sejak hampir tiga dekad lepas.

Lee pernah menjadi guru dari 1965 hingga 1969 sebelum menceburi bidang politik sehingga tahun 1990. Selepas meninggalkan arena politik beliau mula aktif dalam pelbagai khidmat masyarakat sehingga hari ini.

Artikel Sebelum

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?