3 Lagi Suspek Seleweng Dana Sabah Dibebaskan

KOTA KINABALU: Tiga lagi suspek yang ditahan reman bagi membantu siasatan kes penyelewengan dana projek asas bernilai RM3.3 bilion, dibebaskan pada Khamis.

Sumber rapat dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata mereka yang dibebaskan merupakan seorang Jurutera Daerah, seorang Jurutera Bahagian dan seorang Penolong Jurutera Bahagian.

"Kesemua mereka dibebaskan di hadapan Majistret Amir Shah Amir Hassan di Mahkamah Majistret Tawau pada pukul 12 tengah hari tadi.

"Jurutera Daerah dan Bahagian masing-masing dibebaskan dengan ikat jamin SPRM sebanyak RM200,000 tanpa deposit dengan dua orang penjamin, manakala Penolong Jurutera Bahagian pula dibebaskan dengan ikat jamin SPRM sebanyak RM50,000 tanpa deposit dengan dua orang penjamin," katanya.

Sumber itu juga berkata tiga suspek berkenaan antara 23, yang ditahan dalam 'Op Water' Fasa II sejak 19 Okt lepas, yang dibebaskan daripada tahanan reman.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (operasi) SPRM Datuk Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan perkara tersebut.

Pada 4 Oktober lepas, SPRM melancarkan 'Op Water' Fasa I dan menahan empat individu termasuk pengarah dan timbalan pengarah sebuah jabatan kerajaan ter.

Berikutan penahanan itu, SPRM turut merampas wang tunai lebih RM114 juta serta 127 geran tanah dan barangan kemas.

Keempat-empat individu berkenaan telah dibebaskan daripada reman dengan ikat jamin antara RM50,000 dan RM500,000 dengan dua penjamin.

SPRM melancarkan 'Op Water' Fasa II selepas mengesyaki ramai lagi pegawai daripada jabatan berkenaan terlibat dalam penyelewengan hasil daripada siasatan terhadap pegawai yang ditahan sebelum itu.

Op Water Fasa II

Artikel Sebelum

Plus Tawar Rebat Tol 20 Peratus

Artikel Berikut

Artikel Lain