Aktiviti Pembalakan Di HSK Balah Masih Ditangguhkan - Semasa | mStar

Aktiviti Pembalakan Di HSK Balah Masih Ditangguhkan

Gambar hiasan.

KOTA BARU: Kerajaan PAS Kelantan belum menarik balik arahan penangguhan sementara semua aktiviti pembalakan yang dikuatkuasakan pada 3 Oktober lepas di Hutan Simpan Kekal (HSK) Balah, di Gua Musang.

Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri, Zahari Ibrahim berkata dua syarikat yang diberi lesen pembalakan di bawah pemegang konsensi, Kumpulan Perkayuan Kelantan Sdn Bhd (KPK), masih menunggu arahan terbaru daripada kerajaan negeri.

"Setakat ini masih belum ada keputusan untuk membenarkan kerja-kerja pembalakan di kawasan HSK Balah itu disambung semula," katanya.

Pada 3 Oktober lepas, kerajaan negeri mengeluarkan arahan itu selepas lebih 200 penduduk Orang Asli membuat sekatan menghalang laluan keluar masuk lori pengangkut balak di Kampung Petei, Pos Bering di Gua Musang sejak 26 September lepas.

Kumpulan berkenaan menggesa semua aktiviti pembalakan di HKS Balah yang berhampiran dengan kawasan penempatan mereka dihentikan kerana mereka mendakwa aktiviti itu merosakan alam sekitar dan kepupusan hutan hingga menjejaskan mata pencarian mereka.

Dalam perkembangan berkaitan, Zahari berkata penduduk Orang Asli di kawasan itu bebas untuk memasuki kawasan HSK Balah manakala individu atau pihak lain wajib memohon permit untuk masuk ke situ.

Katanya, pihak yang ingkar dengan peraturan itu boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 47(e) Akta Perhutanan Negara 1948 yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda sebanyak RM10,000 atau penjara tiga tahun.

Beliau berkata anggota jabatannya membuat pemeriksaan di laluan masuk ke HSK tersebut sejak akhir bulan lepas, bagi memastikan pihak luar tidak menceroboh kawasan hutan tersebut tanpa permit.

"Kita tidak mahu pihak luar termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang kononnya mewakili Orang Asli sewenang-wenangnya memasuki HSK Balah dan mengelirukan penduduk dengan pelbagai dakyah sehingga mencetuskan kekacauan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain