Buaya Samarahan Seberat 500kg Ditangkap

KUCHING: Pasukan Tindakan Cepat Hidupan Liar (SWAT) Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) menangkap seekor lagi buaya jantan bersaiz besar, berukuran 4.1 meter di Sungai Samarahan Isnin lepas.

SFC dalam satu kenyataan di sini pada Rabu berkata tangkapan terbaharu itu dianggarkan seberat 500kg, ditangkap hanya kira-kira 200 meter dari jeti Kampung Pinang, Kota Samarahan, kira-kira 30km dari sini.

"Seperti buaya sebelum ini, perut haiwan itu turut dibelah dan isi perutnya diperiksa. Didapati perutnya mengandungi rambut dan tulang yang akan dihantar untuk pemeriksaan forensik bagi mengenal pasti pemiliknya," kata kenyataan itu.

SWAT akan terus memantau keadaan di sepanjang Sungai Samarahan dan operasi pemusnahan akan dipindahkan ke tempat lain buat masa ini, dan orang awam diingatkan supaya tidak leka dan berjaga-jaga apabila berada di sungai.

Ini merupakan buaya ketiga dimusnahkan semasa operasi SWAT di Sungai Samarahan berikutan serangan buaya di Kampung Baru dan Kampung Pinang sekitar pertengahan September.

Pada 30 Septemper, dilaporkan seekor buaya jantan berukuran 2.9 meter ditangkap semasa operasi SWAT di sungai itu, dan seekor lagi berukuran 4.4 meter ditangkap pada 8 Oktober lalu. - BERNAMA

Sarawak, Buaya

Artikel Lain