Bekalan Air Di Loji Semantan Bebas Pencemaran Bau - JAS Pahang - Semasa | mStar

Bekalan Air Di Loji Semantan Bebas Pencemaran Bau - JAS Pahang

KUANTAN: Air di loji sumber air mentah Semantan dari Sungai Semantan di Temerloh yang dipindahkan ke Loji Rawatan Air (LRA) Langat dan Cheras di Selangor bebas daripada sebarang pencemaran bau sejak Sabtu lalu sehingga Selasa.

Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Pahang Rosli Zul berkata berdasarkan kepada pengukuran kadar pencemaran bau yang dipanggil Unit Nombor Bau Nilai Ambang (TON) menunjukkan bacaan sifar sekali gus kualiti air pada masa dan hari berkenaan normal sehingga hari ini.

"Pihak kita mendapatkan data ini daripada operator di loji air Semantan, Mengikut SOP, operator ini perlu membuat pemantauan kualiti bau dan kena mengambil pengukuran pencemaran bau ini sejam sekali.

"JAS Pahang akan bertindak sekiranya laporan data yang direkodkan mereka ini mengesan ada pencemaran bau, tetapi sehingga ke hari ini, air di loji Semantan ini normal, bacaan Unit TON kosong (sifar)," katanya.

Bagaimanapun beliau tidak menafikan ada sedikit pencemaran bau yang dicatatkan pada Jumaat lepas (7 Oktober), dan ia dikesan berlaku di loji itu pada 9.45 malam sedangkan di LRA Langat dan Cheras, pencemaran bau itu direkodkan berlaku lebih awal iaitu kira-kira 7 malam.

"Proses pemindahan air mentah dari loji Semantan ke dua loji rawatan air itu akan mengambil masa 12 jam dan berdasarkan rekod pemantauan dari 8 pagi sehingga 8 malam pada 7 Oktober, tidak berlaku sebarang pencemaran dan ia hanya dikesan berlaku pada pukul 9.45 malam," katanya.

Rosli berkata selepas pukul 11 malam hari yang sama bacaan Unit TON air mentah di loji Semantan itu sudah kembali normal dan tidak menunjukkan sebarang pencemaran bau.

Katanya hanya pada waktu Subuh pukul 5 pagi sehingga 8 pagi pada 8 Okt (Sabtu) pencemaran bau dikesan semula di Loji Semantan dengan bacaan direkodkan empat TON.

"Tetapi apabila kita tengok rekod pencemaran bau di kedua-dua dua loji rawatan tersebut mencatatkan bacaan sebanyak sembilan TON, lima TON lagi dari mana puncanya sedangkan bacaan air di Loji Semantan hanya empat TON.

"Kalaulah betul ia berpunca dari air mentah dari Sungai Semantan ini, mesti bacaan mereka juga menunjukkan empat TON, tidak boleh 'beranak' sampai jadi sembilan TON.

"Selepas pukul 9 pagi pada 8 Oktober hingga kini air mentah di loji Semantan ini sudah normal, tidak ada masalah (pencermaran bau)," katanya.

Rosli berkata sekiranya pencemaran bau itu dikatakan berpunca dari Pahang,  ia hanya tambahan kepada pencemaran sedia ada yang berkemungkinan disebabkan daripada kawasan setempat.

"Saya bukan hendak tuding jari kepada mana-mana pihak tetapi saya cakap berdasarkan bukti yang saya dapatkan daripada rekod operator terhadap pengukuran pencemaran bau ini," katanya. - BERNAMA

LRA , Loji Semantan , JAS Pahang

Artikel Sebelum

Mengenang Kembali 9 Oktober 1996

Artikel Berikut

Dua Lelaki Ditahan Bersama Heroin, Syabu

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain