Tubuh Akademi Pemikir Bangunkan Kelantan - Semasa | mStar

Tubuh Akademi Pemikir Bangunkan Kelantan

Gambar hiasan.

KOTA BARU: Kerajaan Kelantan dan Persekutuan diminta bekerjasama dengan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) bagi menubuhkan sebuah akademi pemikir bagi membangunkan negeri ini.

Tengku Mahkota Kelantan yang juga Pro-Cancelor UMK, Tengku Dr Muhammad Faiz Petra Ibni Sultan Ismail Petra bertitah anggota akademi tersebut harus terdiri daripada profesor dan pakar dari UMK, kerajaan negeri dan persekutuan.

"Kerjasama itu bertujuan untuk mencari penyelesaian kepada permasalahan di Kelantan, di samping mengenal pasti hala tuju dan peluang untuk membangunkan negeri ini," titah baginda ketika merasmikan Istiadat Konvokesyen UMK Ke-6 di sini, Sabtu.

Baginda bertitah antara isu yang perlu diberi perhatian untuk diselesaikan oleh akademi itu adalah bekalan air bersih, banjir, pengurusan sampah, alam sekitar, sosioekonomi masyarakat luar bandar dan penyalahgunaan dadah.

Kewujudan UMK memberi impak yang besar kepada negeri Kelantan dalam pembangunan insan dan masyarakat, menjana ekonomi, sektor pertanian, pendidikan dan pembangunan wilayah, titah baginda.

"Sehubungan itu beta ingin melihat impak yang lebih besar dalam pelbagai sektor. UMK memerlukan strategi yang lebih menyeluruh dan dinamik," titah baginda.

Seramai 1,766 graduan daripada empat fakulti akan menerima ijazah masing-masing pada konvokesyen selama empat hari mulai hari ini.

Pada istiadat itu, baginda berkenan menganugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Warisan) kepada Penasihat Sosiobudaya Kerajaan Melaysia Tan Sri Dr Rais Yatim.

Turut hadir Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob, Pengerusi Lembaga Pengarah UMK Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman dan Naib Canselor UMK Prof Datuk Dr Mortaza Mohamed.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.