SPRM Kesan Taktik Baharu Sindiket Curi Kayu Balak

Mohamad Jamidan Abdullah

PASIR PUTEH:  Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesan taktik baharu sindiket mencuri kayu balak dengan menebang dan mengeluarkan pokok dari hutan pada hari sama bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pengurusan dan Profesionalisme) SPRM,  Datuk Mohamad Jamidan Abdullah berkata sindiket yang terlibat tidak lagi membina kem khusus sebagai pusat pengumpulan kayu sebaliknya bertindak menghantar balak yang dicuri terus ke kilang untuk diproses pada hari sama ia ditebang.

"Jika dahulu, mereka tebang dan kumpul setempat kayu balak yang dicuri. Jika sindiket dengar ada operasi dijalankan, mereka akan tanam kayu balak bagi mengelak ia dirampas oleh pihak berkuasa.

"Namun kini mereka menukar modus operandi dengan menebang dan mengeluarkan kayu balak pada hari yang sama sebelum dihantar ke kilang kayu untuk diproses,"katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan majlis penutupan Seminar Intergriti Mengenai Penyahutanan Bagi Zon Timur (Kelantan, Terengganu dan Pahang) pada Khamis.

Seminar dua hari yang bermula semalam itu disertai kira-kira 150 peserta termasuk kalangan Orang Asli dan turut dihadiri Pengarah SPRM Kelantan Datuk Moh Samsuddin Yusof dan Pengarah The Center to Combat Corruption and Cronyism (C4) Cynthia Gabriel.

Mohamad Jamidan berkata sindiket berkenaan juga beroperasi dari negeri yang berbeza bagi mengelirukan pihak berkuasa mengesan kegiatan mereka.

"Sebagai contoh kayu balak curi yang ditebang di Bentong, Pahang akan terus dihantar ke kilang memproses kayu di Serdang, Selangor," katanya.

Katanya bagi menangani masalah tersebut, SPRM telah melatih sekumpulan pegawai sebagai 'pakar perhutanan' bagi mengesan kawasan hutan yang ditebang tanpa kebenaran daripada mana-mana kerajaan negeri.

"Perkara ini perlu dibendung kerana ia bukan sahaja menyebabkan kerajaan kehilangan hasil hutan terutama kayu balak, malah ia turut membawa kepada kecurian hasil bumi seperti emas dan bauksit," katanya. -Bernama

SPRM, Kayu Balak

Artikel Sebelum

Arca Kartun Lat Hiasi Kota KL

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain