Tindakan Sarawak Kenakan Syarat Kerja Berdasarkan Persepsi Tidak Tepat - Petronas - Semasa | mStar

Tindakan Sarawak Kenakan Syarat Kerja Berdasarkan Persepsi Tidak Tepat - Petronas

KUALA LUMPUR: Petronas menyifatkan keputusan Kerajaan Sarawak mengenakan moratorium terhadap permohonan permit kerja baharu mungkin berdasarkan persepsi tidak tepat bahawa pelan penstrukturan semula syarikat itu memberi impak tidak adil terhadap tenaga kerja dari negeri itu.

Syarikat minyak nasional itu berkata ia sudah mengadakan beberapa pertemuan serta taklimat dengan pegawai kerajaan Sarawak di pelbagai peringkat susulan pelaksanaan langkah penstrukturan semula itu.

"Petronas akan meneruskan usaha komunikasi, termasuk dengan Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berhubung kebimbangan Kerajaan Negeri, khususnya mengenai keperluan pekerja di Sarawak," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut laporan media, Kerajaan Negeri Sarawak melaksanakan moratorium  serta-merta bagi semua permohonan baharu permit kerja Petronas melibatkan pekerja dari luar Sarawak untuk berkhidmat dengan operasi syarikat di negeri itu.

Uggah dipetik sebagai berkata keputusan oleh Kerajaan Negeri itu adalah bagi  memastikan Petronas bersikap adil serta telus ketika berurusan dengan Sarawak berhubung operasi syarikat itu di sana.

Petronas turut menegaskan Sarawak kekal menjadi negeri pelaburan utamanya dan keperluan tenaga kerja akan terus meningkat.

"Petronas menjangkakan majoriti pekerja yang diperlukan akan menepati permintaan baharu dengan melibatkan tenaga kerja anak Sarawak, sebagaimana syarat pengambilan sedia ada," katanya.

Menurut syarikat minyak nasional itu, beberapa jawatan juga dijangka akan disandang oleh kalangan pekerja berpengalaman yang mungkin melibatkan kalangan bukan rakyat Sarawak.

Jelasnya, sepertimana syarikat minyak dan gas di serata dunia, Petronas akan terus meneliti strategi perniagaan dan keperluan tenaga kerja bagi mempertingkat kecekapan serta kemampanannya.

Artikel Sebelum

Kota Iskandar Jadi Lokasi Buru Pokemon

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain