DUN Selangor Melangkaui Bidang Kuasanya Saman Hafarizam - Semasa | mStar

DUN Selangor Melangkaui Bidang Kuasanya Saman Hafarizam

PUTRAJAYA: Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor melangkaui bidang kuasanya apabila ia mengeluarkan saman terhadap peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun untuk menjawap tuduhan menghina Dewan, Mahkamah Persekutuan memutuskan pada Khamis.

Panel lima hakim dipengerusikan Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin memutuskan tidak ada peruntukan dalam Perlembagaan Negeri Selangor yang memperuntukkan penghinaan yang dilakukan di luar sidang DUN.

Mohd Hafarizam menerima saman pada 12 April 2011, meminta beliau hadir pada perbicaraan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN untuk menjawap tuduhan menghina Dewan kerana didakwa menghantar surat tuntutan undang-undang kepada peguam mewakili Speaker DUN Selangor ketika itu, Datuk Teng Chang Khim meminta bayaran RM40,000 bagi kos perundangan berkaitan satu perintah mahkamah.

Teng pada 19 Jan 2011, mengisytiharkan kerusi DUN Pelabuhan Klang kosong, selepas mendakwa bekas ADUN Pelabuhan Klang Badrul Hisham Abdullah tidak hadir sidang DUN selama enam bulan tetapi Mahkamah Tinggi Shah Alam membatalkan perintah itu pada 18 Feb 2011 dan memerintahkan Teng membayar RM40,000 sebagai kos perundangan kepada Badrul Hisham. Mohd Hafarizam mewakili Badrul Hisham pada masa itu.

Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN kemudiannya mendengar saman itu dan mendenda Mohd Hafarizam RM20,000 kerana menghina walaupun Mohd Hafarizam tidak hadir di hadapan jawatankuasa berkenaan.

DUN Selangor

Artikel Berikut

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain