Tinggalkan Kerjaya Guru Untuk Selamatkan Anjing Liar - Semasa | mStar

Tinggalkan Kerjaya Guru Untuk Selamatkan Anjing Liar

JOHOR BAHRU: Warga Singapura, S. Loganathan telah meninggalkan kerjayanya demi menyelamatkan anjing-anjing liar sejak lima tahun lalu.

"Isteri saya adalah inspirasi terbesar saya, sebab dialah saya menjadi seorang pencinta anjing kerana dia juga membantu menyelamatkan anjing-anjing liar di Singapura.

"Kedua-dua kami bekerja keras untuk memastikan bahawa anjing-anjing yang diselamatkan menjalani kehidupan selesa di tempat perlindungan yang terletak di Bukit Tiram di sini," kata bekas guru berusia 49 tahun itu.

Sejak pusat perlindungan itu ditubuhkan, bilangan anjing terus meningkat dan ia kini berjumlah lebih daripada 500 ekor, kata Loganathan.

Beliau berkata, anjing-anjing ini akan diberi makan dan rawatan perubatan dari klinik veterinar swasta.

"Bagi yang ingin memeliharanya, untuk anak-anak anjing khususnya, saya selalunya menasihati mereka supaya memastikan mereka bersedia mengambil sebarang tanggungjawab kerana saya tidak suka melihat haiwan-haiwan ini terbiar di jalanan," katanya.

Loganathan juga menerima bantuan daripada Majlis Bandaraya Johor Baru dalam kerja-kerja menyelamat, dengan pihak berkuasa tempatan biasanya akan memaklumkan kepadanya tentang anjing-anjing liar yang berada di bawah bidang kuasa majlis.

"Orang ramai cenderung untuk menuding jari kepada majlis tempatan apabila pegawai-pegawai mereka mengambil tindakan terhadap anjing-anjing liar, tetapi mereka hanya menjalankan tugas.

"Pemilik haiwan peliharaan yang tidak bertanggungjawab adalah orang yang patut dipersalahkan kerana mereka biasanya akan membiarkan haiwan mereka apabila ia mula membiak. Saya telah berdepan banyak kes seperti itu," katanya.

Loganathan, yang bekerja sambilan sebagai penyelia keselamatan di Singapura untuk memastikan tempat perlindungannya dapat diuruskan dengan baik berkata Esa Animal Shelter memerlukan sekurang-kurangnya RM24,000 sebulan untuk operasinya, termasuk menghantar anjing untuk pemeriksaan kesihatan.

Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi laman Facebook Esa Animal Shelter.

Artikel Sebelum

Polis Ambil Kenyataan Mufti Pahang

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Kedah kekal di persada Liga Super

PFA gantung jawatan presiden