Ejen Hartanah Dipenjara 16 Tahun, 30 Sebatan Kerana Menipu - Semasa | mStar

Ejen Hartanah Dipenjara 16 Tahun, 30 Sebatan Kerana Menipu

JOHOR BARU: Seorang ejen hartanah perlu menjalani hukuman penjara 16 tahun dan 30 sebatan selepas dia mengaku bersalah di Mahkmaah Majistret terhadap 30 pertuduhan menipu membabitkan pembelian dan pelaburan rumah lelong.

Muhammad Asid Abd Jalil, 35, didakwa menipu dan memperdaya 30 individu secara berasingan supaya menyerahkan wang melalui akaun bank dan rantai emas yang keseluruhannya membabitkan RM382,117 di sekitar bandar raya ini antara Mei 2013 dan 2 April lepas.

Tertuduh dijatuhi hukuman penjara 30 tahun dan 30 sebatan selepas Majistret Mohd Azlan Shah Mohd Allias memutuskan hukuman penjara 12 bulan dan satu sebatan bagi setiap pertuduhan.

Bagaimanapun tertuduh hanya perlu menjalani hukuman penjara 16 tahun selepas majistret memerintahkan hukuman penjara bagi 16 pertuduhan berjalan secara berasingan bermula tarikh tangkap 5 Mei lepas manakala hukuman penjara bagi 14 lagi pertuduhan berjalan serentak.

Mohd Azlan Shah berkata hukuman terbabit diputuskan selepas mengambil kira faktor perbuatan tertuduh yang serius kerana membabitkan jumlah kerugian yang besar, mangsa berlainan dan sebagai pengajaran kepada tertuduh serta masyarakat supaya tidak melakukan perbuatan seumpama itu.

Dalam prosiding selama sejam itu, Muhammad Asid yang berasal dari Taman Bukit Dahlia, Pasir Gudang, didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat dan boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Peguam Mohamad Isa Mohamad Basir memohon mahkamah mengenakan hukuman minimum terhadap tertuduh atas alasan anak guamnya itu penanggung tunggal keluarga dengan memiliki dua isteri dan empat anak berumur 10 hari hingga lima tahun.

"Kedua-dua isteri tidak bekerja malah isteri kedua baharu sahaja melahirkan anak kedua mereka 10 hari lepas. Anak guam saya juga bertanggungjawab terhadap mentuanya yang mengalami penyakit kencing manis, buah pinggang serta rawatan susulan," katanya.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Fithril Hakim Ab Jalil.-- Bernama

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM