Kementerian Pertahanan Mahu Maju Tanah Terbiarnya Untuk Hasil Makanan - Semasa | mStar

Kementerian Pertahanan Mahu Maju Tanah Terbiarnya Untuk Hasil Makanan

KUALA LUMPUR:Kementerian Pertahanan bercadang menyewa tanah terbiar miliknya bagi menampung keperluan bekalan makanan negara, kata Menterinya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata kementerian berkenaan akan bekerjsama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta syarikat perladangan untuk membangunkan tanah-tanah tersebut.

Pegawai kementerian telah diarahkan untuk mengenal pasti tanah terbiar dan  yang tidak dimajukan untuk disewa kepada pihak yang berminat bagi menanam misalnya dengan padi, jagung dan tanaman lain," katanya kepada pemberita selepas berucap pada Persidangan Meja Bulat Asia Pasifik Ke-30 di sini, Selasa.

Beliau berkata dengan berlakunya kemarau dan banjir, perubahan cuaca, ketidakselamatan makanan telah menjadi perkara keselamatan dan pertahanan.

"Memandangkan tanaman bukan merupakan bidang kepakaran Kementerian Pertahanan, kerjasama inklusif kemungkinan dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan syarikat-syarikat perladangan sedang difikirkan," katanya.

Dalam ucapannya, selain menekankan tajuk ketidakselamatan makanan, Hishammuddin turut menegaskan kementeriannya juga memandang serius aspek perlindungan pertahanan siber.

Beliau berkata infrastruktur kritikal negara bergantung kepada sistem teknologi maklumat (IT) dan dengan peningkatan ketahanan sistem IT, terdapat keperluan lebih besar bagi kerjasama dan tumpuan antara peranan keselamatan fizikal dan keselmatan siber.

Kerajasama antara negara turut diperlukan bagi menangani ancaman siber secara keseluruhan, katanya.

Beliau turut menyentuh aspek keganasaan, keselamatan maritim terutama berhubung pertikaian kawasan di Laut China Selatan, bantuan kemanusiaan dan bencana.

Mengenai Laut China Selatan, Hishammuddin berkata Malaysia kekal yakin tata perilaku di Laut China Selatan merupakan cara terbaik untuk menangani tuntutan bertindih kepada perairannya sementara langkah rundingan perlu dipergiatkan.

"Kita menyeru semua negara berkenaan agar mengekalkan diplomasi dan perbezaan diselesaikan secara aman menerusi pelbagai platform seperti Asean," katanya.-- Bernama


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain