Malaysia Sedia Mudahkan Laluan FDI Jepun Bagi Industri Halal - TPM - Semasa | mStar

Malaysia Sedia Mudahkan Laluan FDI Jepun Bagi Industri Halal - TPM

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
TOKYO: Malaysia bersedia menarik dan mempermudahkan sebarang kemasukan pelaburan langsung asing (FDI) dari Jepun, terutamanya yang melibatkan industri halal, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau, yang dalam lawatan kerja ke Jepun, berkata bagi tujuan tersebut, kerajaan akan menyelaraskan proses kemasukan FDI dengan pihak kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

"Ia mempunyai kaitan, (kerana Jepun) bukan sahaja dapat pasaran produk halal yang pada tahun 2050 nanti akan terdapat kira-kira 2.8 bilion penduduk dunia beragama Islam.

"Dalam masa yang terdekat, Jepun mahu menjadi tuan rumah kepada Sukan Olimpik di mana sebahagian dari olahragawan dan olahragawati yang datang, terdiri daripada peserta-peserta dari negara Islam.

"Maka piawaian yang tertentu (berkaitan halal) harus dipelajari oleh mereka daripada sekarang," kata beliau kepada wartawan Malaysia di sini, selepas mengadakan pertemuan tertutup dengan rakan sejawatnya di Jepun, Taro Aso, merangkap Menteri Kewangan negara matahari terbit itu.

Ahmad Zahid, yang juga Pengerusi Majlis Halal Malaysia, berkata Aso menyatakan hasrat mempelajari bagaimana industri Halal dapat digunakan terutamanya dalam industri pemakanan.

Beliau berkata Aso turut kagum dengan piawaian halal yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan usaha pengantarabangsaannya oleh Halal Development Corporation (HDC), dan menyifatkannya sebagai 'sesuatu yang amat jauh di luar jangkaan mereka'.

Susulan itu, beliau berkata Malaysia bersedia menghantar beberapa  pegawai untuk berpangkalan di Jepun bagi membantu negara tersebut mempelajari aspek saintifik halal dan juga prosedur operasi standard bagi penentuan produk dan perkhidmatan halal.

Di samping itu, Ahmad Zahid berkata Jepun turut menunjukkan minat dalam aspek keselamatan bagi penganjuran Sukan Olimpik berikutan pengalaman Malaysia yang luas dalam menangani pihak militan dan pengganas sejak zaman darurat lagi.

"Kami bersedia bukan sahaja bertukar maklumat, tetapi tentunya kami beri peluang bagi (Jepun untuk) mendapatkan pendedahan dan latihan pihak berkuasa," katanya.

Selain itu, Ahmad Zahid berkata pertemuannya dengan Aso hari ini turut melibatkan perutusan rasmi bagi menjemput beliau melawat Malaysia bagi meraikan perayaan sambut ulangtahun ke-60 hubungan diplomatik Malaysia-Jepun yang akan disambut pada tahun hadapan.

Katanya hubungan baik yang terjalin antara dua negara turut diterjemahkan dalam tahap keyakinan yang tinggi oleh pelabur Jepun terhadap iklim pelaburan dan ekonomi Malaysia.

Ini turut disokong oleh pelaburan dari syarikat Jepun di Bandar Enstek baru-baru ini yang melibatkan jutaan dolar Amerika dalam industri farmasutikal dan wangian.

"Beliau (Aso) menyatakan dari segi pulangan kadar simpanan di Jepun, ia berada pada tahap sifar di mana terdapat lebihan simpanan di dalam sistem perbankan mereka.

"Inilah masa yang sesuai untuk mereka mengembangkan pelaburan di luar negara dan Malaysia tidak terlepas daripada untuk diterokai oleh pelabur-pelabur Jepun bagi memperoleh pulangan pelaburan," tambah beliau.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain