Suhakam Gesa Sekolah Tolak Hukuman Dera Murid - Semasa | mStar

Suhakam Gesa Sekolah Tolak Hukuman Dera Murid

Gambar hiasan.

PETALING JAYA: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) bimbang sekolah mungkin mengenakan hukuman dera kepada murid-murid berikutan cadangan Kementerian Pendidikan untuk memberikan mereka lebih kuasa dalam mengurus dan menangani isu disiplin.

Dalam satu kenyataan pada Sabtu, Suhakam menyatakan keprihatinan berhubung cadangan tersebut yang merupakan sebahagian daripada pindaan kepada Peraturan-Peraturan Pendidikan (Disiplin Sekolah) 1959.

"Suruhanjaya amat bimbang bahawa kaedah itu akan membabitkan hukuman dera terutamanya kepada Rang Undang-Undang Kanak-Kanak (Pindaan) 2015 kini menggantikan hukuman sebat terhadap pesalah murid-murid lelaki dengan khidmat masyarakat," kata Setiausaha Suhakam, Rodziah Abdul.

Suhakam berkata walaupun banyak hukuman dera dalam membentuk disipilin yang berkesan, banyak kajian menunjukkan bahawa ia menyebabkan kanak-kanak hilang minat dalam pembelajaran dan boleh membawa kepada kerosakan psikologi sepanjang hayat.

"Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC) yang ditandatangani oleh Malaysia pada 1995 jelas menyatakan bahawa keperluan untuk melindungi kanak-kanak daripada semua bentuk keganasan fizikal atau mental (Perkara 9) dan dari hukuman berbentuk penyeksaan atau kezaliman, tidak berperikemanusiaan atau penghinaan.

"Lebih penting lagi, CRC dalam Perkara 28 (2) memerlukan disiplin sekolah ditadbir mengikut kaedah selaras dengan kemuliaan manusia terhadap kanak-kanak menepati konvensyen tersebut," kata Rodziah.

Jawatankuasa Hak Kanak-Kanak dalam menyimpulkan pemerhatian pada 2007 menggesa Malaysia supaya mengharamkan semua bentuk hukuman sebat di rumah.

Ia juga menggesa Malaysia Malaysia supaya segera memansuhkan semua bentuk kekejaman, hukuman tidak berperikemanusiaan atau penghinaan termasuk hukuman rotan dan lain-lain bentuk hukuman yang dikenakan ke atas penjenayah di bawah umur 18 tahun.

hukuman dera , rotan , Suhakam

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain