P.Pinang Pasang Alat Penguatkuasaan Moden Dalam Bandar - Semasa | mStar

P.Pinang Pasang Alat Penguatkuasaan Moden Dalam Bandar

GEORGE TOWN: Pulau Pinang telah membawa aspek penguatkuasaannya selangkah ke hadapan dengan menjadi negeri pertama di negara ini menggunakan speaker dan hon bersama-sama dengan kamera CCTV.

Pengarah Jabatan Kejuruteraan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) A. Rajendran  berkata walaupun penggunaan kamera CCTV bukan perkara baru di negeri-negeri lain, Pulau Pinang adalah negeri pertama di negara ini yang menggunakan kamera dengan spaker serta hon dalam usaha untuk meningkatkan penguatkuasaannya.

Beliau berkata dua speaker dengan hon diletakkan di setiap CCTV yang dipasang pada tiang yang mengadap arah berbeza untuk mengeluarkan amaran atau pengumuman awam semasa kecemasan.

"Kamera dipasang pada tiang, dan di tiang, kita mempunyai dua speaker.

"Speaker dengan hon telah dipasang sejak 2008 dan sejak itu ia telah digunakan sehingga sekarang dan kemudian untuk tujuan penguatkuasaan dan pengumuman semasa kecemasan seperti mengeluarkan amaran tsunami.

"Bagi halangan lalu lintas, kami mengesan mereka terlebih dahulu melalui kamera dan kemudian melalui speaker yang ada kami meminta pemilik kenderaan untuk mengalihkan kenderaan mereka. Jika mereka masih tidak berbuat demikian, kami akan menghantar unit penguatkuasaan kami untuk menunda atau mengetatkan kawalan kenderaan mereka. Kami sentiasa memberi mereka amaran terlebih dahulu," katanya ketika dihubungi, Rabu.

Dilaporkan bahawa pegawai penguatkuasa MBPP tidak hanya membuat pemantauan melalui kamera CCTV tetapi mereka juga mengeluarkan amaran melalui speaker.

Setiausaha MBPP Ang Aing Thye dilaporkan berkata jika pemilik kenderaan gagal mematuhi amaran dalam masa 15 minit, tindakan akan diambil, termasuk menunda keretanya atau mengeluarkan saman.

Beliau berkata sebanyak 534 kamera CCTV, dengan kos RM38.3 juta akan beroperasi sepenuhnya di pulau itu untuk meningkatkan pengawasan menjelang akhir tahun ini.
CCTV , speaker

Artikel Berikut

Perhilitan Siasat Kematian Gajah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain