Lenggok Bidayuh Iringi Rentak Kempen PRN Sarawak - Semasa | mStar

Lenggok Bidayuh Iringi Rentak Kempen PRN Sarawak

TARIAN tradisional sememangnya menyimpan pelbagai maksud tersirat disebalik rentak dan lenggok si penari.

Ianya sukar ditafsirkan jika warisan nenek moyang itu tidak dihayati dan didalami secara serius. Keindahan seni persembahannya lebih mempersonakan apabila ia ditarikan dengan iringan muzik klasik.

Kunjungan ke Sarawak yang dikenali sebagai Bumi Kenyalang pastinya kurang lengkap jika tidak berpeluang menyaksikan tarian tradisional pelbagai etnik di negeri ini.

Sempena Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang mula dibuka tirai pada Isnin lalu, rezeki kumpulan kesenian dan kebudayaan tempatan juga semakin ‘kencang’ ekoran permintaan tinggi oleh parti-parti politik untuk menggunakan khidmat mereka.

Bagi Roselin Akiat serta ahli Kumpulan Tarian Suba Buan, mereka menerima banyak permintaan daripada ‘orang politik’ untuk membuat persembahan di pelbagai majlis yang dihadiri kenamaan.

Malah gadis dari suku kaum Bidayuh berusia 20 tahun itu berkata, permintaan turut diterima dari kawasan Kuching, Sibu malah hingga ke Miri.

“Kami akan pergi ke mana sahaja jika ada pihak yang mahukan khidmat penari tradisional.

“Sejak beberapa minggu kebelakangan ini kami menerima banyak jemputan walaupun kempen pilihan raya baharu bermula,” katanya ketika ditemui di Dewan Suarah, Bau.

Roselin dan anggota kumpulannya ditemui ketika hadir membuat persembahan sempena menyambut ketibaan Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem di majlis pemimpin bersama rakyat bersama pengundi Dewan Undangn Negeri (DUN) Tasik Biru.

DUN Tasik Biru menyaksikan saingan tiga penjuru antara Datuk Henry Harry Jinep (SPDP), Mordi Bimol (DAP) dan Johnson Bilok (DNP).

Mula terlibat dalam seni tarian sejak kecil, anak muda ini gembira kerana berpeluang mempromosikan budaya Sarawak khususnya daripada masyarakat Bidayuh kepada ‘pelancong pilihan raya’ khususnya dari Semenanjung.

Selain tarian masyarakat Bidayuh seperti Rajang Beuh yang ditarikan selepas musim menuai atau menyambut tetamu, kumpulan tarian dari Kampung Suba Buan, Bau itu turut menarikan pelbagai tarian tradisional lain mengikut permintaan.

Bagaimanapun, Roselin berharap kehadiran pelancong musim pilihan raya ini tidak mencemari imej dan budaya rakyat Sarawak yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama.

“Hormatilah cara hidup kami di sini dan nikmatilah keunikan budaya, adat resam dan keenakan makanan yang ada di Sarawak,” katanya.

Artikel Sebelum

Polis Tahan Lelaki Hina Islam Di Facebook

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini