Tuaian Pertama Raja Buah Dijangka Mei - Semasa | mStar

Tuaian Pertama Raja Buah Dijangka Mei

BALIK PULAU: Pencinta durian pastinya tidak sabar untuk menikmati keenakan raja buah itu kerana kumpulan pertama durian D604 dan Kunpoh Angbak dijangka memasuki pasaran bermula 1 Mei ini.

Pemilik Kebun Durian Bao Sheng, Chang Teik Seng berkata ia akan diikuti oleh durian Lipan, D600, Kapri, Little Red, D11, Horlor, Kulit Hijau, Ang Bak, Kunjit, Lim Fong Jiao, dan Mausan.

"Semua jenis durian itu boleh didapati dari Mei manaka beberapa jenid lagi dijangka boleh dituai pada sekitar Jun dan Julai.

"Pada bulan Jun, Duri Hitam, D99, Bak Eu, D15 dan Ganjau boleh didapati sementara Udang Merah hanya akan mula dijual dari 10 Julai," katanya di sini, Isnin.

Walaupun berhadapan cabaran cuaca kering dan mengalami penurunan sebanyak kira-kira 40 peratus hasil tuaian, Chang berkata dia bernasib baik kerana pokok duriannya tidak terjejas - terima kasih kepada kaedah pertanian organik yang digunakannya sejak kira-kira 20 tahun yang lalu.

"Dengan mengamalkan pertanian organik, pokok durian saya hidup dan bertahan lebih lama, dan tidak terjejas teruk oleh mana-mana perubahan cuaca.

"Mereka juga tidak diserang penyakit dengan begitu mudah. Cacing dan pepijat di dalam tanah organik juga membantu menjaga supaya ia kekal lembap.

"Rumput yang bebas daripada racun perosak boleh menambah kelembapan tanah.

"Jika ia terlalu panas, bunga akan kering tetapi jika terdapat terlalu banyak air, bunga akan terus berkembang. Walau bagaimanapun, mereka akhirnya akan jatuh dengan sendiri jika terlalu basah," kata Chang.

Dia berkata adalah memadai untuk pokok durian jika hujan turun selama setengah jam setiap minggu.

"Jika hujan terlalu banyak atau tiada hujan langsung dalam seminggu, ia tidak baik.

"Jika ia turun dengan lebat...10 minit sudah cukup," katanya.

Durian , Raja Buah

Artikel Sebelum

Mangsa Histeria Dakwa Nampak Pontianak

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Harga Durian Naik Mendadak Akibat Cuaca