Pengetua Tidak Boleh Berdiam Diri Jika Berlaku Kes Buli - Semasa | mStar

Pengetua Tidak Boleh Berdiam Diri Jika Berlaku Kes Buli

Khair Mohamad Yusof.

KUALA TERENGGANU: Pengetua dan guru besar diingatkan supaya tidak hanya berdiam diri jika berlaku kes buli di sekolah, kata Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof.

Beliau berkata peratusan kes buli dan pergaduhan dalam kalangan pelajar hanya dua peratus setahun tetapi apabila berlaku impaknya sangat besar.

Katanya terdapat garis panduan dan prosedur seperti pekeliling 8/2010 dan 2011 yang menyatakan dengan jelas, langkah-langkah pencegahan dan tindakan yang perlu dilakukan sekiranya berlaku kejadian sedemikian.

Dalam perkembangan lain, beliau turut mengingatkan pengetua dan guru besar supaya peka dengan dasar transformasi yang diilhamkan kepimpinan negara dan Kementerian Pendidikan Malaysia.

"Pengetua dan guru besar sememangnya memikul tanggungjawab besar bukan sekadar memimpin para guru dalam memberi pendidikan dan menyampaikan ilmu, malah dipertanggungjawabkan untuk merealisasikan transformasi pendidikan yang dicita-citakan negara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Kebangsaan Pengurusan Pendidikan Pengetuai Sekolah Malaysia di sini malam tadi.

Tambah beliau pengetua dan guru besar juga perlu menggunakan pendekatan yang sesuai bagi mengajak pekerja bawahan bergerak dalam satu pasukan bagi mencapai matlamat yang digariskan.

"Dengan kata lain pemimpin yang berkesan adalah pemimpin yang berkebolehan menggunakan pelbagai gaya kepimpinan mengikut situasi dan keadaan serta bijaksana dalam tindakan," katanya.

Artikel Sebelum

Pusat Khidmat P. Ramasamy Dibaling Bom

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!