Selepas Royal Albert Hall, Pemain Piano Muda Bakal Beraksi Di New York Pula - Semasa | mStar

Selepas Royal Albert Hall, Pemain Piano Muda Bakal Beraksi Di New York Pula

Yaashinii Kalai Vasudavan. -fotoTHESTAR
SEPANG: Setelah bersinar di Royal Albert Hall, London bulan lalu, pemain piano berusia enam tahun, Yaashinii Kalai Vasudavan sekali lagi bakal beraksi di pentas antarabangsa, kali ini dengan membuat persembahan di Carnegie Hall, New York.

Pemain piano dari Malaysia ini telah beraksi kali pertama di Royal Albert Hall dan menerima anugerah emas Hadiah Utama Virtuoso pada 28 Mac lalu.


"Saya amat teruja dan begitu gembira dapat membuat persembahan di Albert Hall semasa majlis anugerah itu dan menerima pingat emas," kata Yaashinii.

Beliau kini boleh akan beraksi sekali lagi di pentas berprestij apabila telah dijemput untuk membuat persembahan di Carnegie Hall dan menerima pingat emasnya untuk Festival Golden Key Amerika Syarikat.

Yaashinii bergambar bersama pingat emas dan sijil yang dimenanginya selepas membuat persembahan di Royal Albert Hall, London, 28 Mac lalu.Yaashinii berkata beliau sangat gembira mengenai kemenangan keduanya.

Ketika ditanya sama ada beliau gementar apabila membuat persembahan di hadapan audien yang besar, pelajar tahun satu itu dengan yakin berkata: "Tidak, saya tidak pernah gugup. Saya suka bermain piano kerana ia menyeronokkan. Apabila saya dapat mempelajari sesuatu yang baru saya dapati ia sangat menarik dan menyeronokkan."

Yaashinii, yang tinggal di Perth, Australia, dengan ibu bapanya yang juga dari Malaysia telah bermain piano selama lebih dari tiga tahun.

Bermain piano gred tujuh, Yaashinii berkata beliau akan terus bermain dengan harapan untuk menjadi seorang pemain piano dalam sebuah konsert apabila meningkat dewasa.


"Komposer kegemaran saya adalah Wolfgang Amadeus Mozart dan Johann Sebastian Bach," katanya.

Yaashinii berkata beliau akan memastikan beliau akan berlatih piano setiap hari.

"Saya berlatih selama satu jam pada hari sekolah dan dua jam jika hujung minggu," katanya.

"Saya suka berlatih, ia bukanlah rutin yang membosankan."

Ditanya sama ada beliau akan belajar bermain alat muzik lain, beliau berkata beliau mahu belajar bermain selo.

"Kami amat berterima kasih kepada guru pianonya Mr Yoon Sen Lee. Beliau telah menjadikan piano sesuatu yang menarik untuk anak saya dan menjadi sumber inspirasi utama untuk dirinya," kata ibu Yaashinii, Sandy Khor.

"Yaashinii benar-benar berbakat. Beliau mempunyai pendengaran yang sangat baik dan mampu menyanyi dengan baik. Beliau juga cepat mempelajari sesuatu," katanya.

Khor berkata Yaashini juga belajar bagaimana untuk melakukan improvisasi dan telah mencipta karya pendeknya sendiri.

Bapa Yaashinii T. Vasudavan berkata Hadiah Utama Virtuoso adalah pertandingan antarabangsa pertama anaknya.

"Guru piano beliau percaya bahawa beliau akan berjaya dalam pertandingan. Kami amat berbangga kerana beliau telah menang kedua-dua pertandingan," katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain